Helyi közélet

2012.03.30. 18:13

Tiszta vizet a pohárba, a folyókba!

Miskolc - Környezetkímélő, új baktérium-mentesítési technológiát mutattak be az egyetemen.

Miskolc - Környezetkímélő, új baktérium-mentesítési technológiát mutattak be az egyetemen.

Csökkenheti a vízügyi cégek baktériummentesítés során bekövetkező környezetterhelését a COMTRANS Kft. közel 253 millió forintos uniós támogatással megvalósult kutatás-fejlesztési projektjének eredménye. A kft. igazgatója, Balla László az egyetemen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a projekt újdonsága abban áll, hogy a nanotechnológiával kezelt fémeket a vízfertőtlenítésre alkalmazzák. Erre sem a hazai, sem pedig a nemzetközi gyakorlatban nincs példa. Az egyes nanoméretű ionos fémek már minimális koncentrációban is toxikus hatással vannak a mikroorganizmusokra úgy, hogy közben az emberi szervezetet nem károsítják, és a környezetterhelés mértékét minimalizálják. A technológia alapját az ezüst baktériumölő hatása képezi, amely nanoméretű tartományban a felület hatványozott megnövekedésének köszönhetően megsokszorozódik.

Kutatás és kísérletek

Dr. Bőhm József, a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézetének igazgatója hozzátette: az egyetem szakemberei végezték el a kft. megbízásából a szükséges kutatásokat és kísérleteket. Ennek során kiderült, hogy a nanoezüst kiválóan alkalmas az ivóvíz és a szennyvíz baktériummentesítésére viszonylag olcsón és jó hatásfokkal. A szakemberek kutatási eredményei alapján végezte el a COMTRANS Kft. az új technológia tervezéséhez szükséges szoftverfejlesztést. A technológia prototípusának demonstrációs tesztelése pedig sikeresen lezárult a MIVÍZ Miskolci Vízmű Kft. együttműködésével, annak két üzemi telephelyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában