Helyi közélet

2012.03.01. 07:51

Nem akar gyilkosként, szégyenben meghalni

Miskolc, Ónod - Két évet ült férje megmérgezésének vádjával, most becsületéért küzd az idős asszony.

Miskolc, Ónod - Két évet ült férje megmérgezésének vádjával, most becsületéért küzd az idős asszony.

Felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához – korábbi nevén a Legfelsőbb Bírósághoz dr. Lichy József miskolci ügyvéd egy 21 évvel ezelőtti ügy miatt. Az ónodi T. Ferencnét, Etelkát azzal vádolta meg a főügyészség, hogy sósavval megölte a férjét, amit a bíróság bizonyítottnak talált, ezért börtönbe dugta az asszonyt, aki váltig állítja, nem volt köze férje halálához.

– Ügyfelem férje 1991. augusztusában otthonában rosszul lett – mesélte az ügyvéd –, ezért Etelka néni mentőt hívott hozzá. Attól tartott, ha a valóságot mondja, hogy a férje egész nap ivott, és ez okozta a rosszullétét, akkor nem mennek ki a mentők, ezért a telefonban azt mondta, a férje valószínűleg sósavat ivott. Nem azt, hogy ő adta neki, csak azt, hogy ivott. A mentők kórházba szállították a férfit, akinek az életét már nemtudták megmenteni, halálát keringés-összeomlás okozta. A vérében 4,45 ezrelék alkoholt találtak, de szabad savat egyetlen szervéből sem tudtak kimutatni. A garat és a nyelőcső felszínén ugyan voltak felszíni sérülések, de ezeket éppúgy okozhatta az aznap megivott három liter pálinka, mint az évtizedek óta tartó alkoholizálás is.

Az ügyvéd úgy véli, a korabeli toxikológiai és boncolási eredmények alátámasztják ügyfele állítását, hogy nem ő okozta a férje halálát.

Az asszonyt férje halála után négy hónappal vette őrizetbe a rendőrség, a bíróság pedig különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért első fokon hat év börtönre ítélte, ami Lichy József szerint már önmagában is árulkodó lehet, hiszen ha a bíróságnak nincsenek kételyei, ilyen minősítés mellett ritkán szab ki tizenöt év alatti börtönbüntetést. A Legfelsőbb Bíróság másodfokon még ezt a hat évet is jelentősen mérsékelte, három évre csökkentette, és az addig leült két évvel kitöltöttnek is tekintette a büntetést.

A bélyeget lemosni

Etelka néni így két év után szabadult, ám a férjgyilkosság bélyegét nem sikerült lemosnia magáról. Most sem kártérítést szeretne az a börtönben töltött évekért, hanem annak kimondását, hogy nem ő okozta férje halálát. Lichy József a dokumentumok összegyűjtése után, jövő héten nyújtja be a felülvizsgálati kérelmet a Kúriának.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában