Helyi közélet

2012.03.21. 10:06

Négyes interjú a miskolci közgyűlés előtt: a frakcióvezetők mondják

Miskolc - Csütörtökön ülésezik a miskolci testület, amely – előreláthatólag – kilenc napirendet tárgyal majd. Persze már most lehet tudni, hogy több sürgősségi indítvány is lesz, köztük az, amely a város hitelfelvételéhez kapcsolódik, azaz a fedezetekről dönt. De a napirendek között van a Miskolc városnév használatának szabályozása, a közoktatási terv felülvizsgálata, a belváros fejlesztéséről szóló beszámoló, és egy újdonságnak számító jogkör bevezetése, a bérlő-kiválasztási, bérlőkijelölési jog. Ezekről kérdeztük a frakcióvezetőket.

Miskolc - Csütörtökön ülésezik a miskolci testület, amely – előreláthatólag – kilenc napirendet tárgyal majd. Persze már most lehet tudni, hogy több sürgősségi indítvány is lesz, köztük az, amely a város hitelfelvételéhez kapcsolódik, azaz a fedezetekről dönt. De a napirendek között van a Miskolc városnév használatának szabályozása, a közoktatási terv felülvizsgálata, a belváros fejlesztéséről szóló beszámoló, és egy újdonságnak számító jogkör bevezetése, a bérlő-kiválasztási, bérlőkijelölési jog. Ezekről kérdeztük a frakcióvezetőket.

Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető

Városnév, városi jelképek szabályozása

A város nevének, címerének, zászlajának mások által történő felhasználásának szabályait módosítja az előterjesztés, arra tekintettel, hogy a jelenleg hatályos rendelet nem tér ki az internetes felhasználásra, annak szabályaira, különös tekintettel a domain nevekre. A javaslat szerint a „miskolc” karakterláncot magukba foglaló internetes címeket, továbbá a város címerének és zászlajának elektronikus felhasználását is engedélyeztetni kell.

Közoktatási terv felülvizsgálata

Az előterjesztés a 2007-2013. évekre elfogadott közoktatási tervet aktualizálja, figyelembe véve többek között Miskolc társadalmi-gazdasági helyzetét, a népesedési folyamatokat és a munkaerő-piaci helyzetet. Cselekvési ütemtervet ad az óvodai nevelés, az alapfokú oktatás, a középfokú oktatás és a kollégiumi ellátás terén megvalósítandó feladatokhoz. Az anyag kiemeli, hogy a miskolci gimnáziumi oktatás legsikeresebb ágazata a hat-, és nyolcosztályos képzés.

IVS beszámoló

Már a választási kampányban is megígértük, hogy az örökölt projekteket tisztességgel befejezzük, amelyeken lehetett még valamit javítani, ott a javításokat is elvégeztük. Az IVS I., ami magyarul a belváros, és a belvároshoz kapcsolódó utak részleges felújítását jelenti, lassan a végéhez ér, amit még be kell fejeznünk, az a Patak utcai mélygarázs, a fölötte levő tér és a városháza épülete.

Bérlő-kiválasztási, bérlőkijelölési jog

Új jogintézmény jelenik meg a lakások bérletéről szóló önkormányzati rendeletben. A tervezet szerint a bérlő-kiválasztási, illetve bérlőkijelölési jog lényege, hogy amennyiben egy gazdasági társaság vagy egyéb szervezet egy meghatározott összeget megfizet, 5 éves határozott időtartamra bérlő-kiválasztási jog, többszörös megfizetés esetén pedig többszörös bérlőkijelölési jog illeti meg.


Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető

 Városnév, városi jelképek szabályozása

A KDNP frakció jónak látja ezt a szabályozást. A korábbi szabályok aktualizálást és a szükséges új meghozását. Egyértelmű, nem engedhetjük meg, hogy esetleg visszaéljenek városunk nevével, zászlajával, vagy címerével. A domain név, vagy kérdés esete nyilván bonyolultabb történet, de ebben a vonatkozásban is igaz: nem élhet senki és semmi vissza Miskolc nevével. Úgy érezzük, ezek a rendelettervezetek elérhetik a kívánt hatést.

Közoktatási terv felülvizsgálata

Miskolc rendelkezik közoktatási tervvel. Most ennek a felülvizsgálatát tárgyalja a Közgyűlés. Mi, kereszténydemokraták támogatjuk az előterjesztést. Mert alapos, jól előkészített, fontos célokat, irányokat mutat. A fenntartónak felelőssége, hogy mindenre, de leginkább a demográfiára, a munkaerőpiaci és gazdasági mutatókra figyelemmel alkossa meg az oktatási és képzési stratégiáját, jövőképét. Miskolcon korábban soha nem látott együtt gondolkodás folyik az oktatási kerekasztalnak köszönhetően. Ez igazán előremutató.

IVS beszámoló

Egy beszámoló kerül a Közgyűlés elé az Integrált Városfejlesztési Stratégia keretében megvalósuló projektek előrehaladásáról. Nagyon helyes, hogy ezek a beszámolók a grémium elé kerülnek. Mi mindig is támogattuk a belváros fejlesztését (ez az anyag erről számol be), de alaposabban át kellett volna gondolni több, az előző ciklusban megkezdett projetket, s a lakossággal egyeztetni kellett volna. Mi már ezt az utat járjuk, folyamatos párbeszédben vagyunk a beruházások, tervezések kapcsán.

Bérlőkiválasztási, bérlőkijelölési jog

Ez egy technikai jellegű előterjesztés. Támogatjuk, mert a MIK átgondolta a szabályozási rendszerét és ezeket igyekezett összhangba hozni a társadalmi és gazdasági folyamtokkal. Fontos, hogy a MIK a jó gazda gondosságával kezelje városunk ingatlanvagyonát. Ez a kívánt magatartás hatványozottan igaz a bérlakásokra. A szocialista időszakban bekövetkezett „fészekrakós” eseteket nem szabad megengedni. A jelenlegi városvezetés komolyan folytatja az ellenőrzéseket a lakosság érdekében.


Földesi Norbert (MSZP) frakcióvezető

Városnév, városi jelképek szabályozása

Már meg sem lepődünk az ilyen és ehhez hasonló, fajsúlytalan napirendeken. Már megint egy figyelemelterelő hadművelet részesei a miskolciak, hiszen a város vezetése egy semmitmondó, komolytalan üggyel foglalkozik. Miközben a miskolciakat érintő súlyos problémák – például a munkahelyteremtés – megoldásai váratnak magukra. Ezzel szemben a testület elé most is egy olyan napirend kerül, amely apróbb, sőt nem is túl fontos változásokat eredményez majd. Nem beszélve arról, hogy ez a javaslat – több pontjában is – aggályosnak tűnik.

Közoktatási terv felülvizsgálata

Az oktatás Miskolc egyik fő stratégiai eleme. Aki ezt nem látja be, az a város ellen tesz. A város vezetésének számot kell adnia végre, hogy mi az elképzelése a miskolci oktatással. Igaz, ehhez kellene tudnia, ki lesz a városi oktatási intézmények gazdája: az állam vagy az önkormányzat. Persze ezzel a napirenddel eleget tesz az önkormányzat a törvényi kötelezetségének, de nem derül ki az, hogy hogyan tovább, azaz, mi lesz a jövője a miskolci alap – közép, és felsőoktatásnak.

IVS beszámoló

Az előző ciklus fejlesztéseit minden miskolci ismeri. Mindenki tudja, és látja, mit tettek a szocialisták a városért. Már csak azért is, mert a jelenlegi Fidesz-KDNP városvezetés szívesen osztja meg ezen fejlesztéseket szórólapokon, vagy éppen az önkormányzati lapban. Persze úgy állítva be, mintha általuk elvégzett beruházások lennének. A jelenlegi vezetés nagy lelkesedéssel adja át, és fejezi be az előző évek projektjeit, azonban nem látjuk, hol vannak az új fejlesztések, de még az elképzelések is homályosak…

Bérlőkiválasztási, bérlőkijelölési jog

Befektető csalogatásnak mindenképpen jó lehet, azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy pontosan ez a városvezetés volt az, amelyik felemelte a bérlakások díját, nem törődve a válsággal, és a szegénységgel. A napirendben szerepel azonban az is, hogy a polgármester, egyszemélyben dönthet egy-egy önkormányzati ingatlan sorsáról. Ennek nem jó az üzenete; a közelmúltban már hallhattunk többmillió forint közpénzből felújított szolgálati lakásokról...Arról például ki döntött?


Szegedi Márton (Jobbik) frakcióvezető

Városnév, városi jelképek szabályozása

A Jobbik természetesen támogatja azt a szándékot, hogy a város jelképeit és nevét védjük meg azoktól a törekvésektől, amelyek Miskolc szimbólumait közmegbotránkozást keltő környezetben jelenítik meg, s ezzel negatív színben tüntetik fel városunkat. Ugyanakkor a névhasználat jelen formában történő szabályozása nem szerencsés, a készülő rendelet ugyanis véleményünk szerint ellenőrizhetetlen és betarthatatlan. Mindazonáltal reméljük, hogy a jogszabály eredményeként nem találkozunk többé a „miskolci szocialisták” kifejezéssel.

Közoktatási terv felülvizsgálata

A közoktatási terv egyik legnagyobb hibája, hogy a jövőre nézve nagyon kevés információt tartalmaz. Továbbra is tisztázatlan, hogy ki lesz a miskolci iskolák fenntartója: az állam vagy az önkormányzat. A kilátásba helyezett újabb, immár több mint másfél évtizede tartó „racionalizálás” ugyanakkor azt üzeni, hogy az oktatásból újabb forrásokat fognak elvonni, ami vélhetően újfent elbocsátásokat, intézmény-bezárásokat, illetve összevonásokat fog eredményezni. Az MSZP után úgy tűnik a Fidesz-KDNP is lemondott Miskolc jövőjéről.

IVS beszámoló

Miskolc belvárosának rehabilitációja szükséges és időszerű is. Látva azonban a szocialisták ideje alatt megvalósult projekteket elmondható, hogy azok hamarosan egy újabb rehabilitációt fognak igényelni, hisz a már átadott beruházások minősége kritikán aluli. A Fidesz-KDNP által készített beszámoló azonban nemcsak kritikát nem fogalmaz meg azokkal kapcsolatban, de az sem derül ki, történt-e a hibákért felelősségre vonás, vagy ismét a miskolciak fizetik meg a trehány kivitelezés árát.

Bérlőkiválasztási, bérlőkijelölési jog

Frakciónk egyetért azzal a „befektető-csalogató” lépéssel, hogy a városunkban letelepedni szándékozó vállalatok munkavállalói számára megkönnyítsük az önkormányzati bérlakáshoz jutás lehetőségét. Azt ugyanakkor nem tartjuk elfogadhatónak, hogy számos önkormányzati ingatlan sorsáról Miskolc polgármestere döntsön egyszemélyben, szubjektív mérlegelés alapján. Ez ugyanis lehetővé teszi azt is, hogy akár jól kereső Holding-vezetők kapjanak jutányos áron lakást azok helyett, akik valóban rászorulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában