Helyi közélet

2012.03.20. 19:31

Megvan, hogy mit adna a város a hitelért cserébe

Miskolc - Eddig csak találgattunk: Barlangfürdő, vagy éppen a Kemény Dénes uszoda lesz a város hitelfedezete?

Miskolc - Eddig csak találgattunk: Barlangfürdő, vagy éppen a Kemény Dénes uszoda lesz a város hitelfedezete?

Persze egyik sem. De pár héttel ezelőtt – pletyka szinten – felmerült, hogy e két ingatlant adná a város a hitelfelvétel fedezeteként.

Farkasné Hadházi Ildikó, a gazdálkodási főosztály vezetője akkor azt nyilatkozta lapunknak: „Tény, hogy a hitelhez már ingatlan jelzálog fedezetet is kér a bank. Ez azonban biztos, hogy nem a Barlangfürdő és nem is a Kemény Dénes uszoda. A banki biztosítékok köre jelenleg tárgyalás alatt áll.” Mára azonban összeállt a lista. Lapunk birtokába került az a javaslat, amelyet a napokban tárgyalnak a bizottságok: ebben közel ötven miskolci ingatlan szerepel, köztük lakóépületek is. A banki biztosíték nyújtásáról szóló indítványt csütörtökön tárgyalja majd a miskolci testület, zárt ülésen.

Mint arról lapunk is beszámolt: tavaly döntöttek arról a képviselők, hogy a hitelért cserébe nyújthat – mivel a bank kéri – a város fedezetet. De azzal a módosítással fogadták el ezt a javaslatot, ha aktuálissá válik a kérdés, akkor a közgyűlés döntsön arról is, mely ingatlanokat adja fedezetként. Most úgy tűnik, aktuális lett...

Farkasné Hadházi Ildikó korábban a hitelfelvétel folyamatáról is nyilatkozott lapunknak: „A tavalyi költségvetés elfogadásával a közgyűlés jóváhagyta a beruházási, fejlesztési feladatokat, melyekhez az önerő biztosítása miatt 3,1 milliárd forint külső forrásra, azaz hitelre van szükség. A fejlesztések, beruházások és így a hiteligény döntő hányada még a 2011. év előtt indult beruházásokhoz kapcsolódik. Nem lett volna szükség erre, amennyiben a korábbi években az önkormányzat, az elindított projektekhez, megteremti a forrást, de ez nem így történt, ezért 2011.04.19-én kiírtuk az ezekhez kapcsolódó hitel közbeszerzését. 2011. áprilisában elindult a hitel közbeszerzési eljárás, első körben 544 millió forint hitelt kaptunk. Nem ajánlott fel az önkormányzat ingatlan fedezetet, és a jelentkező bank nem is kért. A fennmaradó összegre, a 2,6 milliárd forintra tavaly novemberében ismét kiírta a város a hitel közbeszerzést. A részvételi szakasz véget ért, jelenleg az ajánlattételi szakasz tart, 1,8 milliárd forint infrastrukturális hitel vonatkozásában. ”

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában