Helyi közélet

2012.03.14. 17:01

Lemondott a dédesi testület fiatalabbik fele

Dédestapolcsány - A költségvetés elfogadása körül kialakult vita vezetett oda, hogy az önkormányzat legfrissebb tagjai felálltak.

Dédestapolcsány - A költségvetés elfogadása körül kialakult vita vezetett oda, hogy az önkormányzat legfrissebb tagjai felálltak.

A kedden megtartott falugyűlésen lemondott két önkormányzati képviselő, harmadik társuk már korábban, pénteken bejelentette döntését, miszerint nem kíván tovább részt venni a testület munkájában. Mint a hírről lapunkat értesítő olvasónk írta „E három képviselő a fiatal nemzedéket képviselték a faluban és az első ciklusukat töltötték be, míg a megmaradt három képviselő és a polgármester »öreg motoros«”. Olvasónk szerint a képviselők a 18 éve regnáló polgármester intézkedéseit és a falu elfogadott költségvetését hozták fel indokul, „amely megítélésük szerint vállalhatatlan, kivitelezhetetlen és a falu pénzügyi csődjéhez vezethetnek.”

Túlvállalja magát az önkormányzat

Németh Attila, az egyik, távozását bejelentő képviselő munkatársunknak elmondta: 2011-ről 2012-re 40-ről 70 millióra emelkedik a település költségvetési hiánya. Olyan célokat szeretett volna támogatni, mint az oktatás vagy a sport, ám a testület inkább megszorításokat vezet be, de pályázni akkor is pályáz, ha az újak nem támogatják. „Kellenek az utak, de nem mindegy, milyen áron”, tette hozzá Németh Attila. A lemondott képviselő szerint túlvállalja magát az önkormányzat, vagyis a pályázatok önrésze meghaladja a teljesítőképességét, és bár az idei államháztartási törvény nem engedi, hogy hiánnyal tervezzék a költségvetést, a testület három régi tagja és a polgármester megszavazták azt.

Hiánnyal vagy anélkül

Lukács László polgármester szerint rossz tanácsadóra hallgattak a képviselők. Nem mérték fel a felelősséget és a munkát, és nem merték felvállalni, hogy tehetetlenek a hiánnyal szemben. Arra a felvetésre, hogy a sporton spórol-e a testület, Lukács László elmondta: sokat fordítanak a sportra, van egy PPP beruházásban elkészült tornatermük, aminek a díja évi húszmillió forint, de ha ez nem lenne, akkor már iskola sem lenne Dédestapolcsányban. „Nem sajnáljuk a sporttól a pénzt, de az igaz, hogy a képviselők által preferált egyesületek nem kaptak támogatást”, mondta.

Lukács László hozzátette: felfüggesztették azokat a kötelező bérjellegű kifizetéseket, mint a cafeteria, ami jár a közalkalmazottaknak, de a dolgozók megértették, hogy erre a lépésre szükség volt. „Az sem igaz, hogy nem tervezheti mínuszosra az önkormányzat a költségvetését, idén még megteheti, csak jövőre nem”, tette hozzá. A polgármester szerint nem kell időközi választás tartani Dédestapolcsányban, a képviselői helyeket azok tölthetik be, akik a választások során sorrendben a most lemondottak mögött végeztek; de ha nem lenne vállalkozó a három helye, akkor a mostani négy taggal is működhetne a testület a következő választásokig.

„Az igaz, hogy most márciusban még nem látjuk, mitől lesz nullszaldós a költségvetésünk, de tavaly is az év végén kaptunk egy csomó állami támogatást. Viszont ha most nem fogadtuk volna el a költségvetést, már áprilisban sem lett volna működőképes a település”, mondta a polgármester, és hozzátette: „volt már ennél magasabb is a működési hiány, mégsem ment csődbe az önkormányzat”.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában