Helyi közélet

2012.03.02. 16:29

Elmaradt az aláírás Sátoraljaújhelyen

Sátoraljaújhely - Egyelőre késik a „Zemplén a legek földje” című projekt beindítása.

Sátoraljaújhely - Egyelőre késik a „Zemplén a legek földje” című projekt beindítása.

A Svájci Nagykövetség épületében írták volna alá pénteken kora délután a Svájci Hozzájárulás Hivatala és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében jóváhagyott, Svájc és Magyarország között kötendő két regionális fejlesztési Projekt Megállapodást. Ennek két megyénkbeli kezdeményezettje lenne: „Munkahelyteremtés fejlesztése Kazincbarcikán” és „Zemplén a legek földje” Sátoraljaújhelyen.

Sátoraljaújhelyi részről az aláírás azonban elmaradt.

Nincs keret

– A program maga nagyon remek és előremutató – mondja Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. – Régóta készülünk erre a projektre, ami a Zemplén esetében elsősorban turisztikai jellegű. Természetesen Sátoraljaújhely mellett ebből a fejlesztésből részesülne az egész Hegyköz, hiszen egyebek mellett Pálházán egy látványpékség alakulna ki, Füzérkomlóson egy postakocsi múzeum, Füzéren egy étterem tudna megújulni. A cél az, hogy ha már a turista elérkezik Sátoraljaújhelyig, akkor lehetőleg minél több időt töltsön itt el, és ez csak akkor lehetséges, ha a hegyköz települései is kellő turistalátványossággal tud szolgálni. Ezt segítené elő ez a svájci-magyar projekt, de mégis van egy olyan elem, ami miatt egyelőre késik az aláírás a részünkről. Az ok az, hogy ez a pályázat teljes mértékben utófinanszírozott, tehát nem csuopán az önerőt kell előre az önkormányzatoknak, a vállalkozóknak megelőlegezniük, de a teljes beruházás összegét. Ez több esetben csak úgy lenne lehetséges, ha a projektben részt vevők pénz híján hitelt vennének fel. Ennek kamatait azonban a pályázat nem fedezi, így hiába írták ki a kedvező finanszírozású pályázatot, az utófinanszírozás miatt csupán ötven százalékos lenne a támogatottság, amire pedig ezen a környéken senkinek nincs fedezete. Éppen emiatt újabb egyeztetéseket kértünk, de várhatóan a napokban ezek az akadályok elhárulnak.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában