Helyi közélet

2012.02.09. 18:28

Régen volt? Hol is volt?

A Wallenberg-év országos középiskolai vetélkedője három fordulóban.

A Wallenberg-év országos középiskolai vetélkedője három fordulóban.

A Wallenberg-év egyik kiemelkedő eseménye a Régen volt? Hol is volt? című vetélkedő, amelyre négyfős középiskolás csoportok és felkészítő tanáruk jelentkezését várja a szervező Raoul Wallenberg Egyesület a Holokauszt Emlékközpont valamint a Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium együttműködésével.

A háromfordulós, felmenő rendszerű játékban való részvételhez 2012. február 10-ig kell regisztrálniuk magukat a csoportoknak a www.wallenbergegyesulet.hu oldalon, ahol a vetélkedő részleteiről is olvashatnak további információkat. A vetélkedő fő támogatója és együttműködő partnere a Külügyminisztérium.

A Wallenberg-évről

Raoul Wallenberg, Budapest díszpolgára, magyar állampolgárok tízezreinek megmentője idén lenne száz éves. A centenárium alkalmából Magyarországon emlékév keretében emlékezünk a mártír svéd diplomatára. A Wallenberg-évet Martonyi János külügyminiszter és Carl Bildt svéd külügyminiszter nyitotta meg január 17-én a Magyar Nemzeti Múzeumban, ekkor adták át a 2011-es Régen volt. Hol is volt? vetélkedő díjait is.

Wallenberg a korabeli magyarországi és európai embermentés szimbolikus alakja. Hazánk nagyra becsüli és őrzi a mártír svéd diplomata emlékét. Célunk, hogy az emlékévvel tisztelegjünk emberi nagysága előtt, s egyben az is, hogy megemlékezzünk mindazokról, akik vele összefogva, vagy hozzá hasonlóan a zsarnoki rendszerek embertelenségéből embereket mentettek. Az évforduló egyben jó alkalom arra, hogy levonjuk a múlt tanulságait, s áttekintsük az aktuális emberi jogi, kisebbségi kérdéseket, és ezekkel kapcsolatban megszólítsuk a fiatalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában