Helyi közélet

2012.02.07. 14:32

Jeges készenlétben a vízügy

Borsod-Abaúj-Zemplén - A Tiszán – kisebb megszakításokkal – teljes hosszában 10-20 centis állójég van egészen a déli országhatárig.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A Tiszán – kisebb megszakításokkal – teljes hosszában 10-20 centis állójég van egészen a déli országhatárig.Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Tisza felső szakaszán Milota-Tiszakóród és Aranyosapáti-Tiszaadony között, míg a középső szakaszon Tiszaroff térségében alakult ki jégtorlódás. Az összetorlódott jég vastagsága 40-60 centiméter, hossza közel 12 kilométer. A szakemberek fokozott figyelőszolgálatot tartanak. Molnár Béla főigazgató elmondása szerint a Tisza mellékfolyóin a jégfigyelő szolgálat – az elmúlt naphoz képest – az állójeges szakaszok hosszának, valamint a jégvastagság növekedését jelentette. A korábbi jégzajlásból kialakult jégtorlódásokat is folyamatosan figyelemmel kísérik, beavatkozást egyelőre nem igényeltek.

Jégtörők a vártán

A Tisza és a Duna jeges árvíz elleni védelmét összesen 13 jégtörőhajó biztosítja a kiszolgáló hajókkal együtt. A Tiszán Tokajban 4, Tiszalökön 2, Kiskörén 2 jégtörőhajó áll készenlétben. A vízügyi szakemberek folyamatos jégfigyelő szolgálatot látnak el és gondoskodnak a jégtörőhajók, úszójárművek jégtelenítéséről. A motorok járatásával és a kormányművek átmozgatásával 24 órán keresztül melegen tartják a jégtörő hajókat és ellátják a jégkormányzási feladatokat a kikötők területén.

A Kiskörei- és Tiszalöki Vízlépcsőknél folyamatosan üzemelnek a jégtelenítő és vízforgató berendezések a létesítmények üzemképességének megőrzése érdekében.


Milliárd köbméterek a vízgyűjtőn

A megye vízfolyásainak duzzasztásmentes szakaszain továbbra is igen alacsony vízállás mellett, apadó, illetve alig változó vízmozgások a jellemzők, amelyekben a tartós hideg miatt a következő napokban változás nem várható. A becslések szerint a Tisza Bodrog-torkolata feletti vízgyűjtőjén lévő hóréteg víztartalma 2,1 milliárd köbméter, ami kevéssel több a sokéves átlagnál. Az észlelések óta mért maximális hóvízkészlet 3,45 milliárd köbméter volt, melyet 2005. március 15-én regisztráltak.  

A hóban tárolt vízkészlet meghatározását a VITUKI Országos Vízjelző Szolgálat modellszámítással készíti, amely pontosításához a szomszédos országok észlelőhálózatainak adatait is fölhasználják. A vízügyi szolgálat a számítások eredményeit a meteorológiai előrejelzéseket és tapasztalataikat figyelembe véve készülnek föl az ár- és belvízvédekezésre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában