Helyi közélet

2012.02.20. 19:14

Bíróság előtt a volt monoki polgármester

Miskolc - Jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, hűtlen kezelés és sikkasztás a vád.

Miskolc - Jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, hűtlen kezelés és sikkasztás a vád.

Még 2010 augusztusában emelt vádat a Miskolci Városi Ügyészség Szepessy Zsolt, Monok korábbi polgármestere ellen jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, hűtlen kezelés és sikkasztás miatt. Ebben az ügyben tartott hétfőn tárgyalás a Miskolci Városi Bíróság.

A vádirat szerint a történet szálai még 2006-ra nyúlnak vissza, amikor Szepessy Zsolt megnyerte a választást. Elődjétől, Csordás Ferenctől olyan folyamatban lévő projekteket örökölt, amelyek megvalósítására az ő regnálásának idején kellett sort keríteni, s melyekre már a pályázati forrásokat is megkapta a település. A monoki önkormányzat a Megyei Területfejlesztési Tanács beszakadt pincék és utak rendbetételére pályázati úton vissza nem térítendő támogatást kapott. A vádhatóság szerint a munkálatokkal kapcsolatban egy olyan cég – a Bodnár Kft. – bocsátott ki számlát, amelynek vezetőjével a polgármester korábban üzleti kapcsolatban állt, ám a tényleges munkavégzésük nem bizonyítható – helyettük a község közmunkásai tömték be a beszakadt pincéket, ám nem azzal a technológiával, amire a település a területfejlesztési tanács támogatását megkapta.

Az önkormányzat benyújtotta a területfejlesztési tanácsnak a Bodnár Kft. 3,7 millió forintról szóló számláját, amit a ki is egyenlítettek. Később egy ugyanilyen összegű számlát az önkormányzat kasszájából is kifizettek, azonban a mögött már semmilyen – még közmunkások által elvégzett – munkavégzés sem volt. Az ügyészség álláspontja szerint azzal, hogy a pályázattól eltérő műszaki tartalommal – lényegesen olcsóbb technológiával – végezték el a munkát, megvalósult a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése. A Bodnár Kft. fiktív számlájának kiegyenlítése miatt az ügyészség újabb vádponttal gyarapította a vádiratot: hűtlen kezeléssel. Arról nem tudni, a 7,4 millió forint végül kihez került.

Egy másik ügyben felmerült kérdésekre is felelnie kell Szepessy Zsoltnak: 2006-ban útfelújítási munkálatokra hétmillió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a területfejlesztési tanács Monoknak. Az – önrésszel együtt 7,8 millió forint értékű – munkát a Strabag Kft. rendben elvégezte, a számlát be is nyújtotta, amire a tanács át is utalta a „felpántlikázott pénzt” az önkormányzat számlájára – ám az csak részben, és hosszadalmas egyeztetés után, apró részletekben jutott el a kivitelezőhöz. Közben az önkormányzat számláján lévő címzett támogatást más célokra használták fel – ami miatt sikkasztással vádolta meg az ügyészség Szepessy Zsolt polgármestert.

A hétfői tárgyalási napon tovább folytatódott a volt polgármester elszámoltatása. Ügyében előreláthatólag március közepén születhet első fokú ítélet.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában