Helyi közélet

2012.01.23. 16:36

Városi tulajdonban a Kubik?

Miskolc - A napokban tisztújító közgyűlést tartott a Miskolci Vasutas Sport Club.

Miskolc - A napokban tisztújító közgyűlést tartott a Miskolci Vasutas Sport Club.

Az MVSC jövője szempontjából fontos eseményen a harminc szavazásra jogosult tagból huszonhatan jelentek meg. Valamennyi, a jelölő bizottság által előterjesztett személy teljes bizalmat kapott.

Új támogatók

– Természetesen felmerült bennem az is, hogy nem csinálom tovább, azaz bedobom a törülközőt – kezdte Illyés Miklós, a fennállásának százesztendős jubileumát decemberben ünnepelt MVSC elnöke. – Mielőtt elfogadtam a jelölést, mindent mérlegre tettem. Gondoltam a klub múltjára, jelenlegi nehéz helyzetére, távlatára és végül arra a következtetésre jutottam, hogy ismét elvállalom az elnöki tisztséget. Ugyanis most tényleg reményt látok arra, hogy súlyos nehézségeinkre sikerül megoldást találnunk. Úgy tűnik, hogy nagyon gyorsan sikerül forintosítanunk a két leendő támogatónkkal zajló tárgyalásunkat, amelyek mintegy három és fél millió forinttal kecsegtetnek számunkra. Bárkiben felmerülhet a kérdés, hogy napjainkban mire elegendő ennyi pénz? Nos, például három havi gázszámlára. Köztudott, hogy felhalmoztunk „némi” közüzemi tartozást, a jövőben azonban nem szeretnénk elmaradni ezek díjával.

A város megvásárolná

Az elnök ezután elmondta, hogy tulajdonosváltással rendeződhet a vasutas sporttelep sorsa, Miskolc városának vezetése ugyanis kinyilvánította, hogy megvenné a Kubik néven ismert komplexumot.

– A tárgyalások tudomásom szerint tartanak – folytatta Illyés Miklós. – A sporttelep a Magyar Államvasutaké, a MÁV azonban már nem tudja fenntartani, így olyan megoldást keres, amely gyakorlatilag mindenkinek jó lenne. Itt jegyzem meg, hogy a MÁV illetéksei nem csupán a Miskolci VSC sporttelepéről tárgyalnak: csomagban értékesítenék az Államvasutak birtokában lévő összes stadiont. Az eladási-vételi ár természetesen alku tárgya lesz, a szerződések megkötése előtt – az ingatlan forgalmi értékének megállapításakor – sok mindent kell majd figyelembe venni. Személy szerint úgy gondolom, hogy a vasutas sportklubok jövője szempontjából ez az egyedüli megoldás, csak ezzel a konstrukcióval menekülhetnek meg a nagy múltú egyesületek.

Arra a kérdésre, mely szerint mikor fejeződhetnek be az egyeztetések, az elnök közölte: „magánszámításai” szerint a nyáron, vagy az ősszel nyélbe üthetik az üzleteket, így mintegy bő fél esztendő múlva a Kubik átadása-átvétele is megtörténhet. A „lepapírozás” azonban még nem jelent végleges megoldást, hiszen a leendő tulajdonos és a majdani bérlő között tisztázni kell a teherviselés arányát.

Bérlők lesznek

– Az elképzelések kristálytiszták – jegyezte meg az elnök. – Amennyiben a létesítmény a város fenntartásába kerül, akkor mi leszünk a bérlők, így természetesen bérleti díjat kell majd fizetünk. Ennek összegét már az illetékesek határozzák meg a sporttámogatási rendszer keretében. Az önkormányzat a sportpolitikai szempontok figyelembe vételével akár úgy is dönthet, hogy méltányos bérleti díjat kér, ezzel is segítheti a munkánkat. Aztán mi sem ülünk majd ölbe tett kézzel: klubunk előtt megnyílnak a pályázati lehetőségek, kihasználjuk a társasági adókedvezmény adta lehetőségeket, a működés költségeire ugyanis jelentős összegeket nyerhetünk. Addig viszont továbbra is az MVSC-nek kell üzemeltetnie a vasutas sporttelepet, amíg a tulajdonoscsere nem történik meg.

ÉM-KT


Bizalmat kaptak

Elnök: Illyés Miklós. 

Elnökségi tagok: Albrecht József (a röplabda szakosztály képviseletében), Faragó Lajos (cselgáncs), Pusztai István (cselgáncs), Láng Zoltán (thai-box), Svidlovics Sándor (labdarúgás), Németh Attila (ügyvezető).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában