Helyi közélet

2012.01.25. 10:57

Pénzért a sor elejére?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Egyelőre csak ötlet a várólisták rövidítésére vonatkozó javaslat.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Egyelőre csak ötlet a várólisták rövidítésére vonatkozó javaslat.

Fizetős operációkkal rövidítenék a várólistákat - idézi a Magyar Kórházszövetség elnökét a Világgazdaság. Vajon megyénkben megoldást jelenthetne-e a várólisták csökkentésére ez a felvetés?

Mekkora lehetőségeket látnak ebben a megyénkbeli kórházak vezetői? Valóban csak a pénz hiánya miatt nem tudnak rövid időn belüli ellátást biztosítani minden betegnek?

A B.-A.-Z. Megyei Kórház főigazgató főorvosa, dr. Csiba Gábor nem várt módon reagált.

– Ez nemcsak a Kórházszövetség és Rácz Jenő ötlete, hanem az enyém is, méghozzá régtől fogva, de egy múlt heti budapesti konferencián előadás keretében is beszéltem róla. Eredetileg benne volt a Semmelweis Tervben is, aztán kikerült belőle, mint sok más - adta okát első felindulásának a kórházvezető, aki egyébként a másik „kórházszövetség”,a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke is. (Emlékezhetünk: „csipszadó” bevezetését is ő vetette föl, amiért sokan támadták, azóta azonban jogszabályba emelték.)

Mire lenne jó?

A kórházvezető leszögezte: bizonyos költséges műtétek és diagnosztikai vizsgálatok esetében alapvetően a finanszírozási korlát miatt alakul ki hosszas várólista. Emiatt született a javaslat, hogy akik ki tudják fizetni a felmerülő költséget, azok mentesülhessenek a várakozás alól a közfinanszírozott egészségügyi intézményekben is (nem csak a magánkézben lévőkben, amire most is van lehetőség). Így több műtétet/vizsgálatot lehetne elvégezni, ezáltal valamelyest rövidülhetnének a várólisták is. Az egyik kiegészítő javaslat szerint a pénzt csak erre, illetve a tényleges bekerülés fölötti részét az egészségügyi dolgozók javadalmazására fordíthatnák. A másik szerint a befizetést a fizetős beteg csak mintegy megelőlegezné, az OEP pedig idővel visszafizetné.

Dr. Csiba Gábor elismerte, a várólistáknak egyéb okai is lehetnek, például kevés műtő vagy szakember. De mint mondta, a plusz bevétel ezen is segíthet.

Mennyit kóstál?

Megtudtuk: megyénkben a legtöbbet a csípő- vagy térdprotézis-műtétekre kell várni, másfél-két évet. A sorakozás „kiváltásához” mintegy félmillió forintot kellene összegyűjteni - már annak, akinek nincs a zsebében. A diagnosztikai vizsgálatokra (CT, MRI) 2-3 hónapot kell várni, egy CT-vizsgálat nagyjából 125 ezer forintot kóstál.

Megkérdeztük a miskolci városi kórház vezetőinek véleményét is, ahol várólista alapvetően a szemműtétekre jellemző, de még nem hallottak a javaslatról, arról egyéb elfoglaltságuk miatt egyelőre nem tudtak véleményt mondani.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában