Helyi közélet

2012.01.29. 13:55

Ki fizeti a nyelvtanulást?

Miskolc, Kazincbarcika - Megtorpantak a munkahelyi nyelvtanfolyamok. A cégek pályázati lehetőséget keresnek.

Miskolc, Kazincbarcika - Megtorpantak a munkahelyi nyelvtanfolyamok. A cégek pályázati lehetőséget keresnek.Január 1-jétől nem költhetik a cégek a szakképzési hozzájárulásukat saját dolgozóik továbbképzésére, nyelvoktatására. A pénz megy a közös kasszába, és a szakképző intézmények annak arányában kapnak majd belőle, hogy mennyi az általunk nyújtott képzés költsége, valamint hogy hány diákot (felnőttet) tanítanak valamely szakmára. Van, aki örül a változásnak, mások rosszul járnak.

Ez utóbbi kategóriába tartozik a Miskolcon is működő Katedra Nyelviskola, melynek vezetője, Karsza Péter lapunknak elmondta: tavaly közel 20 cégnél folytattak nyelvoktatást a szakképzési hozzájárulás terhére. Januártól azoknál a cégeknél maradtak meg a nyelvi képzések, ahol nélkülözhetetlen a dolgozók számára a nyelvtudás. Ebben az esetben a cégek megpróbálják saját forrásból állni a költségeket, vagy annak egy részét áthárítják a munkatársakra. Máshogy is spórolnak, például szűkítik a tanfolyamra járók körét, vagy kevesebb óraszámban kérik az oktatást. Hozzátette: nyelvoktatás szervezése főleg a kis- és középvállalkozásokra volt jellemző.

Pályázati lehetőségek

A Katedra Nyelviskola egyik ügyfele a kazincbarcikai Ongropack Kft. A törvényi változás a vállalat képzési tervének megvalósítását is nehezíti, tudtuk meg Czók Georgina HR és kommunikációs menedzsertől. Mint elmondta, termékei 90 százalékát exportra értékesíti a társaság, a tárgyalóképes nyelvtudás megszerzése, fenntartása elengedhetetlen feltétele a vállalati sikereknek. Tavaly 13 munkatársuk vett részt nyelvtanfolyamon, az idei évre a létszám növelését tervezték. A szakképzési hozzájárulás pótlására uniós pályázati forrást kerestek. A vállalat a napokban adja be pályázatát a tervezett munkahelyi képzések megvalósítása érdekében. Ennek hátránya azonban, hogy rengeteg adminisztrációs terhet ró a cég munkatársaira.

Helyére kerül

A szakközépiskolák viszont üdvözlik a változásokat. A miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskola igazgatója, Kovács János úgy fogalmazott, végre helyére kerül a szakképzési támogatás. Eddig ugyanis a cégek által fizett díj csupán az oktatók bérére volt elég, a támogatás viszont a képzés tárgyi feltételeinek biztosítására való. Az igazgató kifejtette: az elmúlt években nem a valódi igény alapján történt a dolgozók képzése, hanem az iskolák és a cégek közötti kapcsolat játszott ebben nagy szerepet. A jövőben a Kormányhivatal egységes szempontok alapján osztja majd szét a hozzájárulást a szakképző intézmények között.

ÉM-HE

Saját zsebből

Szétnéztünk az interneten, mennyit kellene fizetnünk, ha saját zsebből kellene finanszíroznunk nyelvtanulásunkat. Találtunk egy 100 órás, 4 hetes intenzív nyelvtanfolyamot, ennek az ára 50 ezer forint (középszint felett 3 ezer forint felár). Két hónap alatt lehet eljutni az alapfokra, 4 hónap alatt középfokra. Nem nehéz kiszámolni, a 4 hónapos tanfolyam ára 200 ezer forint. Ha magántanárt választunk, akkor egy-egy angol vagy német nyelvóra ára 1500-2500 forint. A különleges nyelvek drágábbak, a japán például 3000 forint/óra.

Idézet: Tavaly közel 20 cégnél folytattunk munkahelyi nyelvoktatást.

Karsza Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában