Helyi közélet

2012.01.02. 14:31

Anno 2011 – Ez történt májusban Kazincbarcikán

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév ötödik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév ötödik hónapjában történtek.

Számtalan sportvonatkozású esemény fémjelezte a májust Kazincbarcikán, talán nem véletlenül, hiszen ebben a hónapban ünnepeljük a Magyar Sport Napjá-t. A legnagyobb horderejű események azonban a város nevelési-oktatási rendszerét illetően történtek a hónapban, de haladjunk csak szépen sorban…

A hónap egy féktelen nagy bulival kezdődött, több ezren szórakoztak a városi Majálison, a „munka ünnepe” Kazincbarcikán semmit sem vesztett vonzerejéből az elmúlt években, évtizedekben.

Május 4-én kápolnát avattak a város kórházában, amit II. János Pál pápáról neveztek el.

Energetikai fejlesztések uniós támogatással

Két nappal később két általános iskola energetikai beruházása is startjelet kapott, az Ádám Jenő Általános Iskolában, illetve a székhelyintézmény Dózsa Tagiskolájában egyaránt elkezdődtek a munkálatok. A komplex épületenergetikai korszerűsítés során olyan felújítások valósulnak meg a két oktatási intézményben, melyek hosszú évekre, évtizedekre garantálják a korszerűbb és hatékonyabb energia felhasználást. Így hőszigetelés, nyílászáró csere, tetőszigetelés és fűtéskorszerűsítés szerepel a beruházás elemei között. A korszerűsítéseket az Európai Unió és a Magyar Állam az Ádámban közel 100, míg a Dózsa esetében pedig több mint 132 millió forinttal támogatja.

Mérföldkövek…

Május 11.-e mérföldkő a város nevelési-oktatási életében, hiszen hosszas és alapos előkészítő munka után ekkor került sor az első egyházi működtetésbe átadás írásos szentesítésére. Csomós József püspök és Szitka Péter polgármester ünnepélyes keretek között írták alá a két fél között megkötött közoktatási megállapodást. Ennek nyomán a Tiszáninneni Református Egyházkerület a Herman Ottó Tagiskola épületét 2011. augusztus 01-jétől 2031. július 31-ig térítésmentesen használhatja és ott általános iskolai oktatást végezhet. Az iskola után a Kikelet Közi Tagóvoda átadására is sor került: Miskolc, Felsőzsolca és Rakaszend után Kazincbarcikán is óvodát alapított a Miskolci Görög Katolikus Apostoli Exarchátus. Az erről szóló megállapodást Kocsis Fülöp apostoli kormányzó és Szitka Péter polgármester írták alá. A sort a Ságvári Endre Gimnázium fenntartói jogának átadása zárta: eszerint a rangos középfokú nevelési-oktatási intézményt a Szalézi Szent Ferenc Társaság működteti tovább augusztus 31-e hatállyal. Az intézmény épülete nem került az egyház tulajdonába, azt az önkormányzat térítésmentes használatba adta 39 évig.

A megállapodást P. Havasi József tartományfőnök és Szitka Péter polgármester írták alá. A három intézmény azóta rendben megkezdte az új nevelési-oktatási évet, s minden előzetes és esetleges félelmet felülírva zökkenőmentesen beilleszkedtek a város életébe.

Mind eközben két szép jubileumra is sor került: a Pollack Mihály Általános Iskola fennállásának 45., míg tagintézménye az Árpád 40. születésnapját ünnepelte egy-egy fergeteges gálaműsorral.

A hónap legnegatívabb eseménye az egyik megyei fenntartásban működő középiskola bezárásának híre volt. Sajnos azóta tudjuk: a Jókait sem a diákság, sem a szülők, sem a pedagógusok példaértékű összefogása, de még az erős politikai lobbi sem tudta megmenteni.

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell…

Május 6-án a Magyar Sport Napjá-t ünnepelték a városban, amikor az e területen tevékenykedő szakembereket és sportolókat díjazták.

Egy héttel később a város birkózó életének egyik legendás alakjára, Munkácsy Dezsőre emlékeztek egykori kollégái, tanítványai. A “Birkózás városá”-ban a KVSE vezetése méltóképpen kívánta a nagyszerű sportember emlékét megőrizni, ezért róla nevezték el a szakosztály által használt edzőtermet.

Duplán sikert hozott a barcikai Kihívás Napja, hiszen a város az országos összesítésben a 25.000-69.999 fő közötti települések versenyében a nagyon előkelő 2. helyen végzett, olyan „sportos” településeket megelőzve, mint Salgótarján, Gyöngyös és Szentes. A nap másik örömteli pillanata a Városi Sporttelepen egy új multifunkcionális műfüves pálya átadása volt, melyet a város- és intézményvezetők, illetve a lánglovagok messze földön híres kispályás focicsapata avatott fel egy „bulimeccsel.”

A hónap derekán rangos sportszakmai konferenciát rendezett a város közoktatási jellegű sportiskolája a Kazinczy. A „Sport és testnevelés a közoktatásban” című regionális tanácskozással párhuzamosan olimpia történeti kiállításra is sor került az aulában.

Május végén a városban is egyedülálló gumiborítású sportpályát avattak a Ságvári gimnázium udvarán, mely szinte minden szabadban űzhető sportághoz megfelelő körülményeket biztosít.

A pályát - egy hosszabb ideje tartó és rendkívül jó együttműködésnek köszönhetően – a helyi neves vegyipari cég finanszírozta, az előkészítésbe és a kivitelezésbe pedig a „Ságvári Endre Gimnáziumért” Alapítvány, a volt és a jelenlegi szülők is besegítettek.

A hónap krónikájához tartozik még egy nagy sikerű városi Gyereknap, egy hamis bombariadó és a szép időjárásnak köszönhetően a strand is kinyitott.

S a végére egy örömteli esemény: megyei napilapunk olvasói megszavazták, hogy „Az év színésze” az elbűvölő Jancsó Dóra lett, aki ezer szállal kötődik a városhoz, s bizony Ő a „Mi lányunk”.


Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév negyedik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév harmadik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév második hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév első hónapjában történtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában