Helyi közélet

2012.01.03. 15:47

Anno 2011 – Ez történt júniusban Kazincbarcikán

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév hatodik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév hatodik hónapjában történtek.

Munkahelyteremtő programot szeretne megvalósítani a barcikai kistérségben a város vezetése. A svájci alap támogatásával 200 millió forint keretösszeget kívánnak felosztani három célterület, preferált ágazat pályázói között, akik munkahelyteremtő beruházásaikhoz kapnának ily módon visszatérítendő támogatást. Erről tartott tájékoztatót és előzetes igényfelmérést a hónap elején az önkormányzat.

Hagyományosan együtt és kellemes légkörben ünnepeltek a barcikai pedagógusok, legyen szó óvoda-, általános vagy középiskolai nevelőkről, tanárokról. A városi Pedagógus Nap-on a számos kitüntetés mellett a legmagasabb rangú elismerést - mely a „Kazincbarcika Város Közoktatásáért” elnevezést viseli - Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Szakmai Kuratórium javaslata alapján 2011-ben Dudás Lászlónak adományozta.

Újabb Eu-s beruházások

Egy újabb és két már korábban megkezdődött Európai Unió által támogatott projekt is nagy fokozatra kapcsolt a hónapban. Elkezdődött a Kazinczy Tagiskola épületenergetikai felújítása, mely egy közel 130 millió forint összértékű felújítás. A Timpanon Kft. saját beruházásaként egy nagyszabású távhővezeték rekonstrukció is zajlott Kazincbarcikán. A beruházás során a város távhőellátását biztosító fűtőművet a hőfogadó központtal összekötő gerincvezeték cseréje valósult meg.

Újabb fontos pontjához érkezett a Herbolya-Régi telep szociális városrehabilitációját szolgáló program is: a terveknek megfelelően elkezdte működését a Foglalkoztatási Információs Pont, vagyis a FIP-iroda. Elindult az első felnőttképzési program is; az intenzív 6 hónapos képzést követően szociális gondozó és ápoló képesítést kapnak a résztvevők.

Önkéntesek, tájékoztatók és ünnepségek

Az Önkéntesek Nemzetközi Éve programjaihoz kapcsolódva június 6-tól rendezték meg Kazincbarcikán az Önkéntesek Hete elnevezésű rendezvénysorozatot. A hétfőtől szombatig tartó program célja az volt, hogy jobban ráirányítsa az emberek figyelmét az önkéntes munka értékeire.

A város bérlakás helyzetét kívánta testközelből bemutatni az a bejárás, melyet a Timpanon Kft. szervezett a város képviselői számára. A „terepen” töltött közel 2 órás tájékoztató, majd az abból készített tv-s háttérműsor rengeteg tanúsággal szolgált.

A hónap végén Semmelweis-napi ünnepséget tartottak Kazincbarcikán.

A város által szervezett és évek óta hagyományosan megrendezett eseményre a kórházban és az egészségügyi alapellátásban dogozók kaptak meghívást.

A számos igazgatói és polgármesteri dicséret mellett a legrangosabb elismerést, a „Kazincbarcika Város Egészségügyéért” kitüntetést Dr. Fedor István, nyugalmazott belgyógyász főorvos vette át Szitka Péter polgármestertől.

Rangos szakmai tanácskozást rendezett június végén a városi tűzoltóság.

„A füstben mi is vakok vagyunk” című szakmai továbbképzés apropóját az 5 évvel azelőtt történt műegyetemi tűzoltó tragédia adta.

Varázslatos barangolás

A hónap igazi zenei és művészeti csemegékkel szolgált: június 21-én újra megnyitotta kapuit a Borsodi Művészeti Fesztivál. Az igényes kultúra és zene kedvelőinek 12 napon át 14 település 22 helyszínén 41 programot kínált Észak-Borsod legnívósabb összművészeti fesztiválja.

Csak néhány név a júniusi fellépők közül: Mikó István és a BlackBirds együttes; a Duna Művészegyüttes; a Cantemus vegyeskar; Balázs Fecó és a Korál; St. Martin; a Benkó Dixieland Band; a Colorstar együttes; a KFT; a Neoton sztárjai; Malek Andrea; Tokody Ilona és a L’Art Pour L’Art Társulat.

A rendezvénysorozat számos képzőművészeti programmal és egyéb kuriózummal is szolgált: Dubicsányban a Fignár Fesztivál Udvar várta folyamatosan az érdeklődőket, de a barcikai kiállítótermek és a környékbeli kastélyok is megteltek élettel a XI. Borsodi Művészeti Fesztiválnak köszönhetően.


Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév ötödik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév negyedik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév harmadik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév második hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév első hónapjában történtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában