Helyi közélet

2012.01.05. 15:16

Anno 2011 – Ez történt júliusban Kazincbarcikán

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév hetedik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév hetedik hónapjában történtek.

Július első két napja a XI. Borsodi Művészeti Fesztivál végét is jelentette: a rendezvénysorozat ugyanolyan zajos sikerrel zárult, ahogyan két héttel azelőtt kezdődött.

Rendhagyó kihelyezett ülést tartottak a barcikai városatyák a hónap elején, méghozzá a Városi Rendőrkapitányság épületében. A találkozó apropóját a térfigyelő-rendszer esetleges bővítése adta. A téma előterjesztői úgy gondolták, hogy egy teljes körű helyszíni tájékoztató és gyakorlati bemutató aktívan segítheti a képviselőket a döntéshozatalban.

S ha már testületi döntésekről esett szó: a városatyák egyöntetűen támogatták, hogy a kazincbarcikai kórház is csatlakozzon ahhoz a konzorciumhoz, mely egy nagyszabású egészségügyi rehabilitációs fejlesztésre pályázik.

A 2010-es esőzések, illetve az árvíz több helyi és külterületi hidat is megrongált Kazincbarcikán. Ezek helyreállításának támogatásáról, majd a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően a kivitelező személyéről is döntöttek a képviselők, így a nyáron elkezdődhetett az érintett hidak helyreállítása.

Ütemterv szerint haladnak a beruházások

Az év elején elkezdődött bölcsi-beruházás az ütemtervnek megfelelően halad: befejeződött a homlokzat és a födém hőszigetelése, beépítették a takarékos külső nyílászárókat, kicserélték a fűtőtesteket, korszerűsítették a vizesblokkokat, és az egyik épületszárny átalakítása is elkészült júliusra. A Pollack Mihály úton található 40 éves épület az Európai Unió által támogatott sikeres projektnek köszönhetően 110 millió forint összegből bújik teljesen új köntösbe.

A Felső-barcikai felszíni csapadékvíz elvezetési beruházás is a második szakaszába lépett: az elsőben a település határában elkészült az átemelő és az ülepítő berendezés, majd az új övárkok kialakítása, a meglévők kimélyítése és burkolása történt meg. Ezt követően szakaszosan az egységes kapubejárók kialakítása kezdődött el, nyár közepén is ezek a munkálatok folynak.

Jól halad a három már korábban megkezdett energetikai felújítás is: az Ádám Jenő Általános Iskola, a Dózsa és a Kazinczy Tagiskola épületeiben ütemterv szerint halad a komplex épületenergetikai beruházás.

Július 27-én megkezdődik a város legrégebbi szolgáltatóházának felújítása, mely a Pollack Mihály úton található.

A közéletben nincs nyári szünet

Lázas előkészítő munka folyik a Polgármesteri Hivatalban és mindhárom egyházi kézbe átadott intézményben is, hogy szeptemberben zavartalanul elkezdődhessen az új nevelési-oktatási év. Az új intézmények már nevet is választottak: a Ságvári Endre Gimnázium Szalézi Szent Ferenc Gimnázium néven működik a jövőben. Az egykori Herman Ottó Tagiskola helyét nyártól a Tompa Mihály Református Általános Iskola veszi át, a volt Kikelet Közi Tagóvoda helyén pedig az Angyalkert görög katolikus óvoda várja az apróságokat.

Júliusban a városatyák rendeletben szabályozták a köztéri játszóterek használat. Az elmúlt négy évben új pihenőparkok és gyönyörű, minden korosztály igényeit kielégítő játszóterek épültek a városban. Ezek védelmére, illetve az ott szórakozók egészségének megóvása érdekében alkotta mintaértékű helyi rendeletét a barcikai képviselő-testület.

Sierre, egy takaros dél-svájci város delegációja érkezett júliusban Kazincbarcikára. A Rhone folyó partján fekvő 14 000 lakosú kisváros szorosabb együttműködést és kapcsolatot szeretne kiépíteni a Sajó-völgyi településsel. A Svájci Hozzájárulási Program komoly segítséget jelenthet a vállalkozásfejlesztésben, a munkahelyteremtésben, de közös svájci-magyar turisztikai projekt is készülhet. Ily módon egy új testvérvárosi kapcsolat is létrejöhet Sierre és Kazincbarcika között.

Júliusban örök és fájó búcsút vett a város 81 éves korában elhunyt díszpolgárától, Dr. Vékony Ernőtől.

Az egykori neves borsod megyei súlyemelő, Szűcs Lajos emlékére már negyedik alkalommal rendeztek súlyemelő versenyt Kazincbarcikán. A kiemelt nemzetközi viadalon közel negyvenen léptek dobogóra. Pátrovics Géza tanítványai három arany- és egy bronzérmet szereztek.


Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév hatodik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév ötödik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév negyedik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév harmadik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév második hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév első hónapjában történtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában