Helyi közélet

2012.01.01. 12:29

Anno 2011 – Ez történt áprilisban Kazincbarcikán

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév negyedik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév negyedik hónapjában történtek.

Április leginkább a kultúra és az oktatás hónapja volt. Több mint egy évtizede hagyomány Kazincbarcikán, hogy a Költészet Napjához kötődően nemzetközi szavalóversenyt rendeznek, melyen határon túli gyerekek is részt vesznek.

A Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma, a Kazincbarcika és Vonzáskörzete Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás, valamint az Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ közös rendezésében április 15-én közel 150 iskolás – köztük Erdélyből, Kárpátaljáról és Szlovákiából érkezett gyerekek – mérték össze tudásukat. Néhány nappal később Német Nyelvű Kulturális Gála és Német Nyelvi Verseny házigazdája volt Kazincbarcika. Az ovisok sem tétlenkedtek, hiszen a hagyományos Ovis Gálára április 14-én került sor az Egressy Művelődési Központban.

Jubileumot ünnepelt a város egyik középiskolája április hónapban, a Surányi fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendezett tartalmas és színes ünnepséget.

Körvonalazódik az egyházi fenntartás

Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete februári ülésén döntött arról, hogy a Kikelet Közi Tagóvoda és a Herman Ottó Tagiskola épülete kikerül a nevelési-oktatási rendszerből. Ugyanakkor azt is bejelentették, hogy több egyház részéről is élénk érdeklődés mutatkozott arra, hogy ezeket az intézményeket továbbműködtessék, sőt a városi fenntartású Ságvári Endre Gimnázium esetében is felmerült ennek a lehetősége.

Áprilisban már erőteljesen körvonalazódott az új struktúra és a fenntartók szándéka, s a sok-sok bizonytalansági tényező is egyre kisebbre redukálódott.

A Herman Ottó Tagiskola épületére vonatkozóan a Tiszáninneni Református Egyházkerületnek volt konkrét fenntartási szándéka, a Kikelet Közi Tagóvodát – a reformátusok mellett – a Görög Katolikus Apostoli Exarchátus is kérte átvételre, míg a Ságvári esetében áprilisra a Szalézi Rend érdeklődése tűnt a leghatározottabbnak.

Amíg az új nevelési-oktatási struktúra éppen kiforrott és a háttérben óriási munka zajlott, addig bőszen folyt a beiratkozás a város általános iskoláiba. Az érdekegyeztetés sem állhatott meg, folyamatos találkozók jellemezték a hónapot az érintett tantestületekkel, vezetőkkel. Megkezdődött az előzetes igényfelmérés is az egyházi oktatással kapcsolatban, majd április 21-én nagy horderejű döntést hozott a város képviselő-testülete: a Kikelet Közi Tagóvoda épületét a Miskolci Görög Katolikus Apostoli Exarchátus, a Herman Ottó Tagiskolát pedig a Tiszáninneni Református Egyházkerület kapta meg térítésmentes használatra 2011. augusztus 01-jétől 2031. július 31-ig.

Emlékverseny és városi ballagás

A 2009 végén elhunyt egykori nagyszerű igazgatóra és egyesületi elnökre emlékezett egykori egyesülete és iskolája a II. Mészáros György Magasugró Emlékverseny-nyel április 20-án.

Ezzel párhuzamosan megyei kamarazenekari találkozó házigazdája volt a Kodály művészeti iskola, majd a hétvégén már ritmikus gimnasztikázók vették birtokba a város tornacsarnokát, ahol a sportág legendás alakjára Berczik Sárára emlékeztek.

A hónap utolsó csütörtökjén került sor a tradícionális városi ballagásra – melynek fényét előzetesen kisebb-nagyobb viharok és felhők árnyékolták be – ám végül valamennyi középiskola közel 1 000 diákja vonult a város Fő terére egy nagy közös ünneplésre.

A hónap utolsó előtti napján a Szent Család templom szabadtéri keresztútjának szentelésére került sor. A templom az elmúlt években igazi közösségi színtérré vált, rendszeresen tartanak itt hangversenyeket, kulturális és hitéleti rendezvényeket, előadásokat, így az óév utolsó hónapjában is rendkívül sok eseménynek adott otthont a 2007-ben felszentelt templom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában