Helyi közélet

2012.01.24. 18:03

A szakértő válaszol: A devizahitelesek programja - Végtörlesztés, árfolyamgát és Nemzeti Eszközkezelő

Miskolc - Az adás-vételt a pénzintézeten keresztül szándéknyilatkozat benyújtásával lehet kezdeményezni.

Miskolc - Az adás-vételt a pénzintézeten keresztül szándéknyilatkozat benyújtásával lehet kezdeményezni.

A lakossági jelzálogalapú devizahitelesek helyzetének rendezéséről múlt év decemberében kötött megállapodást a kormány és a Bankszövetség. Az új szabályozók a végtörlesztésen és árfolyamgáton túl további kedvezményeket jelenhetnek a bajbajutottaknak, akik eddig folyamatosan törlesztettek és azoknak is, akik akik már 90 napnál régebben nem tudták fizetni hitelüket. A sokakat érintő intézkedéscsomag részleteiről kérdezhették szerkesztőségünkben szakértőnket, Müller Jánost, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadóját. Folyamatosan csörgött a telefon pénteken és a többi elérhetőségünkön is számtalan kérdés, megkeresés érkezett a témával kapcsolatban. Szakértőnk segítségével igyekeztünk az egyes programelemek szerint csoportosítani a válaszokat.

Végtörlesztéssel

A program első elemeként a tavalyi döntés alapján - melyről lapunkban is többször írtunk - azok a devizahitelesek kaptak segítséget, akiknek rögzített árfolyamon lehetősége van a végtörlesztésre. Előfeltétel, hogy a végtörlesztés vagy a végtörlesztési szándék 2011 december 30-ig megtörténjen. Aki szándékát bejelentette, annak e hónap végéig igazolnia kell, hogy rendelkezik a végtörlesztéshez szükséges pénzügyi fedezettel. A végtörlesztés teljesítésének végső időpontja 2012 február vége. A program segítséget nyújt a fizetési késedelembe esetteknek. A 2011 szeptember 30-ig - önhibájukon kívül - több mint 90 napos késedelembe estek deviza alapú hitelük törlesztésével kérhetik bankjukat, hogy hátralékos tartozásukat a bank váltsa át forintra. Ha a követelményeknek megfelelnek, akkor a bank a forintra átváltott tartozás 25%-át elengedi és a fennmaradó hányadot kell havonta törleszteni.

Árfolyamvédelmi rendszer

Azok számára, akik - sok esetben erejük megfeszítésével - rendszeresen törlesztenek, lehetőség nyílik, hogy hitelüket 2016 végéig svájci frank esetén 180, euró esetén 250 forintos rögzített árfolyamon törlesszék. A hivatalos árfolyam és a rögzített árfolyam tőkerésze közötti egy úgynevezett gyűjtőszámlára kerül, melynek kamatrésze kamatmentes az ügyfél számára, kamatait az állam és a bankok fele-fele arányban fizetik. Ez a rendszer március végére, április elejére válik az ügyfelek számára elérhetővé szakértőnk szerint. Ebbe a körbe tartozik, hogy a kormány megkereste a közalkalmazottakat, hogy munkáltatójuk segítségével vegyenek részt a programban. Jelenleg tárgyalások zajlanak ennek feltételeiről, határidőiről - tudtuk meg szakértőnktől. A Nemzeti Eszközkezelő a szociálisan rászorultnak minősülő adósok megsegítését szolgálja, oly módon, hogy a lakóingatlant, amelyet a pénzintézet kényszerértékesítésre kijelölt meghatározott feltételek mellett megvásárolja és határozatlan idejű bérletbe adja lakójának. Az adás-vételt a pénzintézeten keresztül szándéknyilatkozat benyújtásával lehet kezdeményezni. A lakás bérleti díját kormányrendelet határozza meg - összegezte a legfontosabb tudnivalókat Müller János.


Vitás kérdések

Az érdeklődők jelentős része konkrét számok birtokában, a hitelt nyújtó pénzügyi intézménnyel fennálló vitás kérdésében kért választ. Szakértőnk jelezte: ezekben az ügyekben forduljanak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeltéhez. A PSZÁF honlapja: www.pszf.hu. Ügyfélszolgálat ( 8-20 óráig) 06-40/203-776. E-mail cím: [email protected]. Cím: 1534 Budapest BKKP Pf.777.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában