Helyi közélet

2011.12.30. 12:00

Köszöntsük tűzijátékkal az újévet!

Miskolc - A rakétákkal, görögtüzekkel igazán emlékezetessé lehet tenni egy szilveszteri bulit.

Miskolc - A rakétákkal, görögtüzekkel igazán emlékezetessé lehet tenni egy szilveszteri bulit.A szilveszteri bulihoz egyre inkább hozzátartozik a különböző pirotechnikai eszközök használata. Bár a köznyelvben általában „petárdázásként” emlegetik, ki kell hangsúlyozni, hogy míg kizárólag hang keltésére alkalmas „robbanóeszközöcske” használata egész évben, így szilveszterkor is tilos, addig a játékos pirotechnikai eszközöket egyre szabadabban használhatjuk. Az egyes és kettes kategóriás termékeket egy szeptemberi rendeletmódosítás hatására egész évben, míg a hármas kategóriás, komolyabb hatóanyag-tartalmú termékeket csak szilveszter éjjelén.

A tűzijátékok forgalmazásával foglalkozó Shagma Pyrotech Kft. vezetője, Venczel Vilmos elmondta: egy szilveszteri tűzijáték is akkor emlékezetes, ha fel van építve; eleinte elenged az ember néhány kisebb rakétát, fütyülő, ropogó eszközt, aztán jönnek, görögtüzek, az egyre magasabbra és magasabbra repülő római gyertyák, majd végül egy komolyabb „teleppel” lezárjuk a műsort.

Az első kategóriás termékeket már 14 év fölött meg lehet vásárolni. Ennek a korosztálynak Venczel Vilmos a római gyertyákat ajánlotta, amelyek akár kézből is indíthatóak, és most egységcsomagban is meg lehet venni őket. Ötféle gyertya van egy csomagban, és ha visszaosztjuk, a darabonkénti áruk – ami egyesével megvéve 1800 forint lenne – kijön egy ezresből, de az ifjoncok is nyugodtan használhatják a pár száz forintért kapható játékos eszközöket.

A második kategóriás tűzijátékok már komolyabbak, nem véletlenül csak 16 év fölött vásárolhatók és használhatók. Ennek a korosztálynak Venczel Vilmos azokat a sorozatlövőket ajánlotta, amelyek már látványosabbak, nagyobb hang- és fényhatással járnak. Nagyon sokféle termék van, akár olyan is amelyik fellőve fűzfa-jellegű mintázatot fest az égre. Ez a korosztály már használhatja a sorozat-bombákat, amiket Venczel Vilmos szerint célszerű ez évben kipróbálni, mert január elsejétől már a professzionális kategóriába sorolták át, így a hétköznapi tűzijáték-kedvelők számára elérhetetlen lesz.

A felnőttek már komolyabb telepekkel búcsúztathatják az óévet, ezekben a hatóanyag mennyisége már a fél-egy kilót is eléri, és a rakétákat akár 50 méter magasra is fellőhetik. Keresett termékek a V-telepek, amelyekben a 25 rakétát 5 sorban úgy rendezték el, hogy azok egymással szöget zárnak be, így míg a középső rakéta merőlegesen emelkedik, a szélsők kicsit ferdén repülnek, amitől a különféle színekben kirajzolódó mintázatok is nagyobb területet fednek be.

Venczel Vilmos elmondta még: újdonság, hogy az egyes és kettes kategóriás termékeket január elseje után is meg lehet vásárolni és fel lehet használni, tehát nem kell a visszavitelükkel bajlódni, a hibás vagy lejárt szavatosságú rakétákat a cég Tízeshonvéd úti boltjában azonban továbbra is díjmentesen átveszik.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában