Helyi közélet

2011.12.01. 14:45

Befejeződött a három napos Szent István tér közösségi tervezése

Miskolc - A résztvevők többsége történelmi pillanatnak nevezte, hogy a városvezetés közösségi tervezésre hívta a lakosságot - olvasható a miskolci polgármesteri hivatal közleményében.

Miskolc - A résztvevők többsége történelmi pillanatnak nevezte, hogy a városvezetés közösségi tervezésre hívta a lakosságot - olvasható a miskolci polgármesteri hivatal közleményében.A miskolci Almássy-kúriában egyesületek, civil szervezetek képviselői "együtt, közösen, helyben" tervezték Miskolc új főterét, éppúgy ahogy a városvezetés felhívása szólt. A városban most volt először lehetőség arra, hogy szervezetek, egyesületek kinyilvánítsák véleményüket egy városi projekt kapcsán. A három napos workshop kiváló példája volt annak is, hogy hogyan tudnak különböző korosztályok közösen, együtt gondolkodni, dolgozni. Mindhárom délután érdekes feladatokat kaptak a résztvevők, játékos formában fejthették ki véleményüket a mostani és a megépülő térrel kapcsolatban, elmondhatták elvárásaikat és azt, hogy milyennek képzelik az a teret, ahol jól érzik magukat.

A rendezvény végén Dr. Kriza Ákos Miskolc polgármestere emléklappal és könyvvel köszönte meg a civilek munkáját. A polgármester Bócsi Krisztián és Mathilde Mestrallet: Miskolc Máskép(p) című könyvét adta ajándékba a résztvevőknek. Dr. Kriza Ákos elmondta: a könyv szerzői és a workshop résztvevői között hatalmas a hasonlóság, hiszen a könyvben látható fotók, éppúgy merik másképp mutatni Miskolcot, mint ahogyan másképp szeretnék látni a közösségi tervezés résztvevői a Szent István teret.

Lengyel Katalin a Városfejlesztési Kft. ügyvezetője - látva a három nap sikerét- ígéretet tett arra, hogy a város további beruházásainál is alkalmazzák a tervezésnek ezt a módját.

Rostás László Miskolc város főépítésze elmondta: megnyugtató volt látni, hogy Miskolc eljutott odáig, hogy közösen tervezze meg a város legfontosabb közterületét: a főteret.

Somorjai-Tamássy Zsolt a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: bár vegyes érzésekkel érkeztek ide -mert kaptak olyan híreket, hogy bizony felfokozott hangulatok és indulatok vannak a Szent István térrel kapcsolatban - de ennek ellenére olyan emberekkel találkoztak, akik közösen akarnak tenni Miskolcért. Minden csoport hozta a saját gondolatát, ötletét a főtérre, de mégis konszenzusra tudtak jutni. Elmondta azt is, hogy értékes anyag gyűlt így össze és ez alapján kialakulhat az a jövőkép, programterv, melynek segítségével a tervezők elkészíthetik az engedélyes és kiviteli terveket.

A közös munka ezzel még nem zárult le. A workshop résztvevői főtér tervezésének különböző fázisaiban újra lehetőséget kapnak arra, hogy a munkafolyamatokat kövessék és az esetleges javaslataikat megtegyék. A három napos workshop összegzése december 5-ig felkerül a varosfejlesztés.miskolc. hu weboldalra. A miskolciak ezt követően december 9-ig véleményezhetik a [email protected] címre küldött levélben.

A megjelent civil szervezetek, egyesületek értékelése. Már a közösségi tervezés első napján kirajzolódott egy konszenzuson alapuló jövőkép, mely szerint a miskolciak azt szeretnék, ha a Szent István tér megadná számukra a természet közelségét, és a minőségi időtöltés lehetőségét. Ez utóbbin belül a térnek egyszerre kell biztosítania a nyugodt pihenés és a pezsgő, városi szórakozás funkcióit.

A miskolciak vágya, hogy a tér legyen a városhoz méltó központ, legyen multifunkcionális, legyen a miskolciak minden korosztályának találkozó- és szórakozóhelye. Legyen zöld, rendezett, tiszta és átlátható. Sugározzon pozitív jövőképet, valamint közvetítse, hogy Miskolc élő, stabil, vonzó, megújulni képes város. A miskolciak otthon szeretnék érezi magukat a téren, büszkén és vidáman, pozitív életérzéssel telve, valamint szeretnék a természettel kapcsolatban érezni magukat. A workshop második napján a megjelentek a Szent István tér jelenlegi helyzetét elemezték.

Az elemzés szerit a Szent István téren jelenleg a természet közelségét leginkább az Avas zöldjének látványa jelenti. Annak ellenére, hogy a Főtér nagy mértékben parkosított, a zöld és a természet jelenlétének érzete minimális a zöldfelület rendezetlensége, koncepciótlansága és a rossz térszervezésnek köszönhetően. A résztvevők értékelése szerint legfőképp a rossz térszervezés következtében a minőségi időtöltés lehetősége sem adott (kevés, rosszul elhelyezett pad, virágóra domináns helyzete, átjáró funkció uralkodása). A téren kevés program zajlik, valamint hiányoznak a vendéglátás funkciói és infrastruktúrája. A fentiek miatt a város közepe szerepet sem tudja ellátni, nincs élő kapcsolatban a környezetével. A tér fő funkciója a passzív pihenés és az áthaladás, egyéb közösségi időtöltésre nem alkalmas. Nem átlátható, sivár, egyhangú, jellegtelen, nem mond semmit Miskolcról. Kevésszer tud élettel megtelni, pezsgő hangulat csupán a nagyobb rendezvények alkalmával jellemi. A Szinva lefedettsége minden értékcsoportra negatív hatással van. Az előbbiek következtében a tér a vágyott vidámságot, otthonosságot, és büszkeséget sem közvetíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában