Helyi közélet

2011.12.29. 20:16

Anno 2011 – Ez történt januárban Kazincbarcikán

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév első hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév első hónapjában történtek.

Csendesen telt a 2010-es Szilveszter és kezdődött az új esztendő Kazincbarcikán, csupán a hagyományos Újévi koncert aratott zajos sikert a városban. Az első kisbabára sem kellett sokáig várni, hiszen 2011. január másodikán kora délután látta meg a napvilágot „Barcika első babája”, Demeter Zsombor. Kazincbarcika legifjabb polgárát és a boldog kismamát Szitka Péter polgármester köszöntötte, majd a legidősebb polgárt, Kiss Sámuel is felkereste az új esztendő apropóján. A 100 éves Samu bácsinak négy gyermeke, hat unokája és nyolc dédunokája volt az évfordulón.

Két sikeres és befejezett EU-s beruházás

Az újév jelentős szigorítást hozott az üzletek éjszakai nyitva tartását illetően, mely hetekig felfokozott média érdeklődést váltott ki. A felek közötti viták, indulatok lecsitultak és a módosított határozattal a képviselő-testület olyan döntést hozott, ami a lehető legkevesebb érdeksérelmet jelenti a Kazincbarcikán élők, vállalkozók és szórakozni vágyók számára.

Január közepén két Európai Unió által támogatott beruházást is átadtak a városlakóknak. Elkészült a 4 267 méter hosszú kerékpárút, mely 180 millió forintba került. Ebből 110 milliót egy sikeres pályázatból fedezett az önkormányzat, a saját forrás pedig közel 70 millió forint volt. A kerékpárút nagyon népszerű a lakosok körében, folyamatosan jelentős tömegek használják. A város magjának élhetőbbé tételét tűzte ki céljául az a projekt, mely szintén az Európai Unió támogatásával valósult meg, összértéke pedig több mint 231 millió forint volt. A Keleti gyűjtőút a már korábban meglévő utak átépítésével és kiszélesítésével valósult meg. A beruházás során jelentősen megnövekedett a parkolók száma, új járdák, kiemelt gyalogátkelőhelyek és forgalomlassító szigetek épültek.

Kitüntetés, búcsú és adomány

Januárban hagyományosan városi ünnepség keretében emlékeztek meg a Magyar Kultúra Napjáról Kazincbarcikán. A rendezvényen számos elismerést és Polgármesteri Dicséretet adták át azoknak, akik a kultúra területén kiemelkedő tevékenységet nyújtottak. A legrangosabb elismerést, a BarcikArt díjat posztumusz Szerdahelyi Sándor tanárúr kapta.

Januárban zöld jelzést kapott a Kazincbarcikai Kistérségből kiválni szándékozók akarata, a grémium egységesen határozott a szétválás támogatásáról. Azóta már tudjuk: a kormány járások kialakításáról szóló szándéka - majd határozata - okafogyottá tette a témát.

Egy rendhagyó ünnepi eseményre került sor a januári képviselő-testületi ülésen, hiszen a városatyák előtt búcsúztatták el a város egyik nagyra becsült gyermek-háziorvosát. Dr. Dienes Magdolna 1973-tól 2011-ig dolgozott Kazincbarcikán, 22 évig a helyi kórház orvosa volt, majd 1995-től vállalkozó háziorvosként szolgált az 5. sz. gyermekkörzetben, innen vonult nyugdíjba.

A hónap utolsó napján több mint egy millió forint értékű adományt hozott az Országos Mentőszolgálat Alapítványa Kazincbarcikára. Az életmentés során nélkülözhetetlen eszközök megvásárlását az ellátási terület polgármesteri hivatalai, intézményei, vállalkozói és magánemberek segítették. A 70 000 ember betegellátását végző állomás fontos életmentő eszközökkel gazdagodott az adomány által.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában