Helyi közélet

2011.11.04. 20:30

Szakszervezeti demonstráció - A legtöbb helyszínen véget értek a forgalomlassító megmozdulások

Budapest, 2011. november 4., péntek (MTI) - A szakszervezetek péntek reggel hét órakor megkezdett forgalomlassító demonstrációja a legtöbb helyszínen már véget ért, az MTI tudósítónak beszámolói szerint sehol nem történt rendkívüli esemény.

Budapest, 2011. november 4., péntek (MTI) - A szakszervezetek péntek reggel hét órakor megkezdett forgalomlassító demonstrációja a legtöbb helyszínen már véget ért, az MTI tudósítónak beszámolói szerint sehol nem történt rendkívüli esemény.

A fővárosban egy kivételével minden helyszínen befejeződött a félpályás útlezárás, a demonstrálók csak az M3-as autópálya fővárosból kivezető szakaszán maradnak este 8 óráig - közölte Fiedler Péter, a Liga Szakszervezetek kommunikációs vezetője az MTI-vel.

A 4-es főút Pest megyei szakaszán és Üllő belterületén délután öt órakor véget ért a forgalomlassító akció. A sötétedés miatt a demonstrálók elhagyták a 4-es főút 32-es kilométerszelvényét és a 400-as út Üllőn átvezető szakaszát. A forgalom újra zavartalan.

Nógrádban is befejeződött a megmozdulás, a megyében három helyszínen a közutakon az autósok biztonságát semmi nem veszélyeztette, rendbontás nem történt - közölte Lászlók Nóra, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-vel.

Pécsen a 6-os főút Szigetvár felé vezető szakaszán negyed hat után ért véget a demonstráció. A tüntetés záróakkordja egy rendhagyó megemlékezés volt, a földön krétával körberajzolt emberi alakok körül gyújtottak mécseseket. A szakszervezetek a munkavállalók jogait sértő intézkedéseket írták a krétarajzokba.

Tolna megyében a rendőrség és a szervezők szerint is rendben tartották meg a demonstrációt, főként energiaipari szakszervezetek csatlakoztak a tiltakozáshoz.

A legtöbben Pakson vettek részt a megmozduláson, a 6-os főúton félszáznál több járművel jelentek meg. Lőrincz László, a szervező Paksi Atomerőmű Dolgozói Szakszervezetének elnöke elmondta, az érdekvédők mellett civilek is voltak a tiltakozók között. Szekszárdon az 56-os főút városból kivezető szakaszán tizennyolc jármű demonstrációja egy-két perces várakozást okozott a közlekedőknek.

Győrben az 1-es úton rendezett félpályás útlezárást szervező Alper Imre elmondta: a reggeli 25 után egész nap 30-35 autóval voltak kint a demonstrálók. A dudálásból, integetésből azt olvasták ki, hogy az arra járók zöme egyetért követeléseikkel, csupán néhány nagyobb értékű autó vezetője fejezte ki ellenérzését.

Sopronban 12 autóval tiltakoztak a 84-es út belvárost elkerülő szakaszán tiltakozó vasasok és a Szolidaritás tagjai reggel nyolctól délig. Ők egy többsávos szakaszra jelentették be demonstrációjukat, így érdemben nem zavarták a közlekedést.

Kevéssel háromnegyed öt előtt vonultak le a 86-os út Mosonmagyaróvárról kivezető szakaszáról az ott tiltakozók.

Vas megyében két helyen tartottak demonstrációt félpályás útlezárással a szakszervezetek; mindkét helyszínen ugyanazok tiltakoztak, 48-50 autóval vonultak át a 86-os főút egyik szakaszáról a másikra.

Horváth Csaba, az MSZOSZ regionális képviseletének vezetője elmondta: délelőtt a 86-os főút Nemesbődhöz közeli szakaszán a Szombathely felé vezető útpályát elfoglalva tiltakoztak a munka törvénykönyve tervezett módosításai ellen, délután pedig szintén a 86-os főúton Petőfi-telephez közel foglalták el a Körmend irányába vezető fél útpályát. A demonstrációt 18 órakor befejezték.

Komárom-Esztergom megyében négy helyszínen tartottak félpályás útlezárást a szakszervezetek, Tatán, Komáromnál, Majknál és az 1-es úton. A szervezők elmondták, helyszínenként 20-25 autó zárta el a fél pályát.

A tatai helyszínen a Honvéd Szakszervezet szervezéséhez több rendvédelmi dolgozó és bányaipari szakszervezeti tag is csatlakozott, Komáromnál nyugdíjas vám- és pénzügyőrök demonstráltak. Tatabányán a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének tagjai mellett a villamosipari szakszervezetek és ápolónők is megjelentek.

Székesfehérvár forgalmas útjainak egy-egy szakaszán reggel kilenctől délután fél négyig mintegy félszáz, Dunaújvárosban pedig kilenc órától 14 óráig 25 autó zárta el a fél pályát - mondta Orgovány Zoltán, a Liga Szakszervezetek képviselője. Mint mondta, a demonstráció mottójául "az igazságból elveszett az i" című Hofi Géza idézetet választották.

A demonstrációhoz csatlakoztak a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók, a honvédség szakszervezetének, valamint a Független Rendőr Szakszervezet képviselői.

Zala megyében sötétedéskor minden a négy helyszínen befejeződött a demontráció - közölte Jandó Zoltán, a Független Rendőr Szakszervezet nyugat-dunántúli régiós elnöke az MTI-vel. Hozzátette: a két nagykanizsai, a zalaegerszegi, illetve a Keszthelyhez közeli főútvonalakon napközben összesen száz járművel képviseltették magukat az érdekvédők, akikhez az MSZOSZ tagszervezetei is csatlakoztak.

Somogyban három helyszínen - Kaposváron, a Kaposvár és Kaposfüred közötti úton, valamint a 65-ös úton, Siófok és Ságvár között - tartottak félpályás útlezárást. A Kaposvár és Kaposfüred közötti úton, valamint a Siófok és Ságvár közötti úton 16 órakor befejeződött a demonstráció, a Kaposvár-Juta közötti úton este hétig maradtak a tüntetők.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében összesen több mint 160 járművel vonultak az utakra a szakszervezetek - közölte Barna István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének területi ügyvivője az MTI-vel.

A legtöbb autó a 4-es főút kisvárdai szakaszán gyűlt össze: itt felváltva csaknem száz jármű zárta el a főút fél útpályáját. Ezen a helyszínen a demonstráció véget ért - tájékoztatta Olexa Imre, a demonstráció helyi koordinátora az MTI-t.

Befejezték a tüntetést a 49-es főút Mátészalka és Kocsord közötti, valamint a 41-es főút baktalórántházi szakaszán is.

Rendkívüli esemény sehol sem történt.

A félpályás útlezárással járó demonstrációval az akciót szervező Liga Szakszervezetek azt szerette volna elérni, hogy a kormány üljön velük újra tárgyalóasztalhoz az új munka törvénykönyvére vonatkozó, a munkavállalókat szerintük alapvetően hátrányosan érintő javaslat átdolgozásáért.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában