Helyi közélet

2011.11.29. 16:41

Azt ígérik, utak nem maradhatnak havasak Miskolcon

Miskolc - Miskolcon közel 70 millió forint jut az utak téli karbantartására.

Miskolc - Miskolcon közel 70 millió forint jut az utak téli karbantartására.Az AVE Miskolc Kft. nyerte a téli hóügyeleti tendert, ami azt jelenti, a megyeszékhely útjainak síktalanításáért, a hó eltakarításáért a cég felelős. Farkas Róbert logisztikus lapunknak elmondta: munkájukhoz a Miskolci Városgazda Kft.-től kapnak segítséget, ez utóbbi adja ugyanis az ilyenkor szokásos diszpécserszolgálatot. Az Ave Miskolc Kft. hat géppel, 1000 tonna sóval, ugyanennyi homokkal, 400 tonna sókeverékkel készült fel a télre. Kérdésünkre, hogy a szóróanyag elegendő lesz-e, a logisztikus elmondta: ha nem, akkor a rendelnek, és a beszállítójuk 3-4 nap alatt tud szállítani.

Farkas Róbert arról is beszélt, hogy a cég – természetesen – csak az elvégzett munka, hótakarítás után számláz. Azaz, az önkormányzatnál erre a célra rendelkezésre álló 70 millió forintból csak teljesítés után fizetnek. Azt is megtudtuk, ez az összeg kevesebb, mint tavaly. Kell-e emiatt arra számítanunk, hogy nem takarítják annyit az utakat? Farkas Róbert szerint nem, az AVE máshol próbál majd spórolni, például az elrendelt ügyeleten. Alapjáraton egy autó lesz ügyeletben, egy dolgozó pedig úgynevezett házi készenlétes lesz, ha az időjárás mást indokol, akkor mind a hat gép esetében elrendelhetik a szolgálatot – magyarázta. Hozzátette: a kevesebb pénz miatt nem vettek ki útvonalakat, ugyanaz az útvonaltervük, mint az előző évben.

A logisztikus azt is hangsúlyozta: a cég már 8-10 éve végzi ezt a munkát Miskolcon, emiatt van benne tapasztalata.

7000 tonna só

Az AVE mellett a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is felkészült a télre. Ők megyénkben közel 2500 kilométer utat felügyelnek. Mikesz Csaba üzemeltetési és fenntartási osztályvezetőtől megtudtuk: a síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkákat alapvetően saját gépeikkel végzik. Ezek közül 35 úgynevezett eszközhordozó, amelyre hóekét, sószórót vagy hómaró adaptereket lehet rögzíteni. Ezen kívül 9 rakodógépet és 6 hómarót, 7 homlokhómaró adaptert, 5 földgyalut tud hadrendbe állítani a cég, valamint 8 célgépet is bérel a téli szezonban. Ha ez nem lenne elég, akkor a társaság a szerződéses vállalkozóit is az utakra rendeli – tette hozzá. A gépek felkészítésén kívül a síkosság megszüntetésére használt anyagokat is beszerezte, a társaság megyei tárolóiban 7182 tonna sót halmozott fel, amely egy átlagos télre elegendő.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél a téli útüzemeltetés november 10-től március 15-ig tartó időszakot foglalja magába. Ebben az időszakban minden készenléti helyen 24 órás megerősített ügyeleti rendszer működik – tudtuk meg.

Előfordulhat, hogy kisebb utak kimaradnak, vagy mindenhova el kell jutniuk? „A téli tervünkben megyénk összes útja szerepel, viszont különböző szolgáltatási színvonallal, de nem fordulhat elő, hogy valamelyik utunk kimarad” – válaszolta.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában