Helyi közélet

2011.11.24. 17:18

Abaúji fegyvertanya: Kitartottak véleményük mellett a szakértők

Miskolc - Külföldön átalakított fegyvertől elvárható-e, hogy megfeleljen a magyar szabályoknak?

Miskolc - Külföldön átalakított fegyvertől elvárható-e, hogy megfeleljen a magyar szabályoknak?Mindkét fegyverszakértő kitartott álláspontja mellett, ezért egy harmadikat is be kell vonnia a bíróságnak az „abaúji fegyvertanya” ügyébe. Neki az lesz a feladata, hogy magyarázatot találjon rá, hogy miből adódik a két szakértő közötti nézetkülönbség. Az ügyről már többször írtunk: a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatott eljárást egy abaúji férfi ellen, akinek tanyáján több tucat géppisztolyt, gépkarabélyt és más hadászati eszközöket találtak a házkutatások során.

Az ügyben az NNI által kirendelt fegyverszakértő azt állapította meg, hogy a fegyvereket nem a magyar jogszabályoknak megfelelően hatástalanították, ezért álláspontja szerint azok tűzfegyverek, míg a másik szakértő az ügy első rendű vádlottjának védekezését alátámasztva olyan szakértői véleményt adott, mely szerint a fegyverek színházi kellékfegyverek. Ez utóbbi állítását a férfi a Polgári Kézilőfegyver- És Lőszervizsgáló Kft. által kiadott tanúsítvánnyal is igazolni tudta.

Míg a szakértők megérkezésére várakoztak a megidézettek, dr. Péter Zoltán, az ügyben eljáró bíró ismertette a vegyész szakértő véleményét, akinek az NNI által a tanyán lefoglalt barnás színű granulátumról kellett eldöntenie, hogy robbanóanyag-e. Hosszadalmas vizsgálatok után kiderült, hogy sem nem robbanó- sem nem kábítószer. Az ügy első rendű vádlottja ekkor szót kért, és bejelentette: az NNI által lefoglalt anyag valójában instant tea volt...

Miután megérkezett mindkét fegyverszakértő, dr. Péter Zoltán ismertette az általuk készített szakértői anyagokat. Ezt követően főleg azt a szakértőt kérdezték az arra jogosultak, aki szerint a lefoglalt eszközök fegyvernek minősülnek. Mint kiderült, a szakértő arra alapozta véleményét, hogy az eszközökből ugyan lefoglaláskori állapotukban nem lehetett szilárd lövedéket kilőni, a hatástalanítás vagy átalakítás módja nem felel meg a magyar jogszabályoknak, és a fegyverek különösebb szakértelem nélkül is visszaélesíthetők. Egy fegyveren ő el is végezte a műveletet, ami így lőképessé vált. A másik szakértő ellenben elfogadta tényként, hogy a szlovák szabályok szerint alakították át arra jogosultak a hadászati eszközöket színházi kellékké, amiről a fegyverekbe ütött jelek is tanúskodtak.

ÉM-SZP


Miskolc - A tanúk szerint is ápolni akarták a régi magyar hagyományokat a fegyverügyben megvádolt terheltek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában