Helyi közélet

2011.10.07. 16:06

14. Rudabányai Múzeumi Nap

Rudabánya - Nagyanyáink öröksége címmel  népi textíliákból nyílik kiállítás.

Rudabánya - Nagyanyáink öröksége címmel  népi textíliákból nyílik kiállítás.A Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság Megyei Bányászattörténeti Múzeuma, az Érc- és Ásványbányászati Múzeum Alapítvány és a rudabányai Gvadányi József Művelődési Ház szervezésében október 18-án, kedden délelőtt 10 órai kezdettel kerül sor a 14. Rudabányai Múzeumi Nap eseménysorozatára.

A program tudományos előadásokkal kezdődik a Gvadányi József Művelődési Ház emeleti klubjában. Dr. Kordos László paleontológus, egyetemi tanár (Magyar Állami Földtani Intézet, Budapest – Nyugat-Magyarországi Egyetem, Szombathely) A rudabányai őslénytani kutatások negyven éve címmel fejti ki álláspontját.

Múltidézés

Dr. Török Béla egyetemi docens (Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar) a vasérc, vasbuca, vastárgy – az első magyar vaskohászok technikája a Kárpát-medencében témakörben ad tájékoztatást. Sóvágó Gyula bányamérnök, technikatörténész (Miskolc-Rudabánya) a wieliczkai történelmi sóbányáról beszél, Hazag Ádám történész-muzeológus (Herman Ottó Múzeum, Miskolc) a szénbányászat Putnokon történetét elemzi. Papp Andrea történész-muzeológus (Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bányászattörténeti Múzeum, Rudabánya) a Rudabánya képviselő-testületi jegyzőkönyveibe nyújt bepillantást az 1900-as évek elejéről. Márkus Zsuzsanna történész-muzeológus (B.-A.-Z. Megyei Bányászattörténeti Múzeum, Rudabánya) a Borsodi Bányász című hetilapra emlékezik. Hadobás Sándor múzeumvezető (B.-A.-Z. Megyei Bányászattörténeti Múzeum, Rudabánya) pedig a Könyv- és folyóirat-kiadás Rudabányán címmel értekezik.

Délután két órakor Nagyanyáink öröksége elnevezéssel a népi textíliákból rendezett tárlatot nyitják meg a művelődési ház galériájában. Fél háromtól a megyei bányászattörténeti múzeum állandó kiállításait tekintik meg a jelenlevők.

- BGy -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában