Helyi közélet

2011.09.15. 17:16

Fazola Henrikre emlékeznek Újmassán

Miskolc, Újmassa - 2011. szeptember 17-én ismét életre kell a Fazola-kohó, újra kovácsmesterek veszik birtokukba a teret.

Miskolc, Újmassa - 2011. szeptember 17-én ismét életre kell a Fazola-kohó, újra kovácsmesterek veszik birtokukba a teret. A gyáralapító Fazola Henrik nevére emlékezve méretik meg erejüket a díszmű-kovácsversenyen. Az érdeklődőknek lehetőségük lesz vásárolni a kovács remekek közül és a szerencsésebbek be is kapcsolódhatnak egy-egy kovácstűzhely körül folyó munkálatokba, ahol a kezük alatt formálódik majd a vörösen izzó vas, tájékoztatta portálunkat a Kohászati Múzeum munkatársa…

A korábbi években négy alkalommal Fazola Napok néven ismertté vált rendezvény idén fesztiválként mutatkozik be. Miskolc belvárosában és az újmassai Fazola-kohó térségében várjuk a szakmai és közönségprogramokra vendégeinket, akik a hagyományossá vált programok mellett új elemeket is felfedezhetnek.

2011-ben a műszaki örökség és annak értékeit őrző és bemutató műszaki múzeumi hálózat lesz a rendezvény középpontjában, így a miskolciak is megismerhetik az ország távolabbi részében működő intézményeket és programjaikat. A műszaki múzeumok a közönség apraját-nagyját elkápráztatják majd a technika és a közlekedés csodáival, amit jól kiegészítenek a Miskolci Egyetem „Laborvarázs” programjának foglalkozásai.

A 11. éve folyamatosan népszerű Fazola Nemzetközi Díszműkovács Verseny idén megújult szerkezettel várja a kovácsmestereket és az érdeklődőket. A Rotary Club Miskolc rendezvénye minden korábbinál érdekesebb és látványosabb versengésre csábítja a vas művészeit és a vállalkozó kedvű vendégeket. A versengés mellett az ország legnagyobb kovácsoltvas termékeket felvonultató vására is sok látni és vásárolni valót kínál, senki sem megy haza üres kézzel.

Programok:

2011. szeptember 16.:

10.00-17.00. Szakmatechnikai bemutatók és programajánló a belvárosban

2011. szeptember 17.:

10.00-18.00. Szakmai és kulturális közönségprogramok az újmassai Fazola műemlék kohó térségében:

-a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum intézményeinek múzeumpedagógiai programjai

-XI. Fazola Nemzetközi Díszműkovács Verseny

-a Miskolci Egyetem „Laborvarázs” című programja (a műszaki karok ismeretterjesztő foglalkozásai a földtan és az anyagtudomány csodáinak bemutatására)

-élménykovácsolás

-hámorkovácsolási, hengerlési, fémöntési és anyagvizsgálati bemutatók

-erdei iskolai foglalkozások (Északerdő Zrt)

-műszaki középiskolák programjai

-kovácsoltvas termékek vására

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában