Helyi közélet

2011.09.13. 17:22

Emlékkiállítás a "Petróban", barangolás a Rákócz-házban

Miskolc - Két szeptember 17-ei eseményre szeretnénk felhívni a kultúrát szerető miskolciak figyelmét!

Miskolc - Két szeptember 17-ei eseményre szeretnénk felhívni a kultúrát szerető miskolciak figyelmét!Szombat 16 órától kerül sor a Petró-házban a SZŐTS ISTVÁN EMLÉKKIÁLLÍTÁS megnyitójára. A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivállal közösen - a Miskolci Galériával - rendezett kiállítás a 70 éve készült mesterművel, az Emberek a havason című filmmel és rendezőjével, Szőts Istvánnal foglalkozik. A tárlat bemutatja a filmrendező életútját, pályáját, szó lesz a művész ma is rendkívül aktuális Röpirat a magyar filmművészet ügyében című könyvéről. Filmes diákok – a kolozsvári Sapientia és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói M. Tóth Géza és Tóth Orsolya vezetésével – újraforgatnak egy Szőts-rövidfilmet, melyet a CineFest záróestjén láthat majd a közönség.

A kiállítást Báron György filmkritikus és Pintér Judit kurátor nyitja meg. A tárlat szeptember 25-ig minden nap 10-18 óráig tekinthető meg.

A Kulturális Örökség Napja

Ugyancsak szombaton, de már a Rákóczi-ház házban a KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJÁN  vehetünk részt. Szeptember harmadik hétvégéjén ugyanis újra megnyílnak az év többi napján nem látogatható értékes épületek, köztük intézményi székházak a nagyközönség előtt. Az idén a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának öt műemléke várja a látogatókat: a budavári De la Motte-Beer palota, a buda-nyéki királyi vadászkastély romkertje, a fáji Fáy-kastély, a lovasberényi Cziráky-kastély, és a szegvári egykori Vármegyeháza. A rendezvény témája: 1000 MAGYAR HÁZ.

1984-ben, Franciaországban útjára induló és gyorsan nemzetközivé váló kezdeményezés célja, hogy a kiemelkedő és széles érdeklődésre számot tartó műemléképületek egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat. Hazánk 1999-ben csatlakozott a kezdeményezéshez és hirdette meg először a Kulturális Örökség Napját.

A látogatás ingyenes!

A rendezvény során országszerte sok épület és egyéb helyszín kapuja nyílik meg a látogatók előtt, melynek keretében a Miskolci Galéria központi épülete, Miskolc egyik legrégibb háza, a Rákóczi-ház is szívesen látja az érdeklődőket. Nyitva tartás: 10 - 18 óráig. Ezen napon a látogatás ingyenes! Délelőtt 11 órakor és délután 3 órakor – pincétől a padlásig – épületbejárásra, tárlatvezetésre várjuk vendégeinket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában