Helyi közélet

2011.08.09. 11:25

Szabad a nyéki tavak használata

Nyékládháza  - Békés egymás mellett élés a nyéki tavak partján: marad a bánya és maradhatnak a fürdözők is.

Nyékládháza  - Békés egymás mellett élés a nyéki tavak partján: marad a bánya és maradhatnak a fürdözők is.

Több mint 100 éve termelnek ki kavicsot Nyékládházán, közel 20 éve már a Lasselsberger Hungária Kft. tulajdonában van a bányaterület. Az István és Gólem tavakon emiatt a fürdőzés és a vízi sportok, valamint a horgászás is tilos volt. A Lasselsberger Kft-nek jogában állt volna, hogy a területet körbe kerítse a zavartalan termelés fenn tartása miatt, de ezt a lépést nem tette meg, így állandó vita tárgya volt a tó használata – mondta el az Észak-Magyarországnak Urbán Sándorné, Nyékládháza polgármestere. Így több évtizedes hiányt pótol az a megállapodás, amely június 22-én, immáron hivatalosan is létrejött Nyékládháza Város Önkormányzata és a Lasselsberger Hungária Kft. között – hangsúlyozta.

Az önkormányzat döntéshozói egy asztalhoz ültették a Lasselsberger Hungária Kft., a bányakapitányság, a rendőrség, valamint a Gólem-tavi Vízisport és Vízimentő Egyesület vezetőit. A kerekasztal beszélgetés eredménye egy mindenki számára kielégítő döntés lett a nyéki tavak használatáról. Mivel a tavak nagy részén jelenleg is termelés folyik, azt a részt a munkát végző cég leválasztja – ismertette a polgármester. Azonban azon a részen, amely nem számít üzemterületnek, bizonyos szabályok betartásával szabad lesz a tavak használata, hiszen az az önkormányzat kezelésébe kerül – tudtuk meg. Különböző vízisportok, mint például a vitorlázás, kajak-kenu, csónak megengedett, ellenben tilos a jet-ski és a benzines motorcsónak használata. Ez utóbbiak ugyanis szennyezik a vizet – magyarázta.

Rend és tisztaság

Az Észak-magyarországi horgászegyesület tagjai a tó bármely részén horgászhatnak, azonban kötelesek a környezetet rendben és tisztán tartani, ennek meglétét a közterület-felügyelet munkatársai ellenőrzik majd. A területre nem lehet autóval behajtani, viszont a 35-ös út mellett található 2-es és 3-as számú parkolóban lehet a gépjárműveket hagyni. Az út szélén parkolni továbbra is tilos és életveszélyes – mondta.

A szerződés, amely létrejött a Gólem-tavi Vízisport és Vízimentő Egyesülettel szintén azt tartalmazza, hogy amennyiben használják a tavat, úgy vállalják a rend és tisztaság fenntartását.

Ezzel egyetemben pedig az önkormányzat felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a nyékládházi tavak nagyon mélyek és alacsony hőmérsékletűek, ezekben a fürdőzés életveszélyes – hangsúlyozta Urbán Sándorné.

Mindezek a szabályok csakis arra kellenek, hogy ezentúl valóban mindenki úgy használhassa a tavat, hogy azzal senki érdekét nem sérti, a termelést nem zavarja, mégis megtalálja a kikapcsolódás és szórakozás lehetőségét a vízben – fogalmazott. Továbbá Nyékládháza városa megvalósíthatja régóta dédelgetett terveit azzal kapcsolatban, hogy megindulhasson a tavon a búvár- és vitorlás sport aktívan, egyesületi formában – tette hozzá.

ÉM-HK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában