Helyi közélet

2011.08.26. 23:53

DVTK: A pálya sarka és a vasúti sín

Pályákat építene a Diósgyőri VTK, de egy vasúti sín terve keresztül húz.

Pályákat építene a Diósgyőri VTK, de egy vasúti sín terve keresztül húz.

Néhány napja nyilatkozott arról az Észak-Magyarországnak Dudás Hunor, a DVTK NB I-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaság ügyvezetője, hogy két új, nagy méretű füves pályát szeretnének építeni a diósgyőri sporttelepen, sportligetben. Mostanra kiderült, hogy az elképzeléseiknek gátja van, egy tervezett vasúti sínpár.

– Közel egy éve tervezgetjük, hogy mit és hogyan szeretnénk megépíteni – mondta Dudás Hunor. – A konkrét terveket, amely két új pálya megépítése mellett a meglévő füves- és műfüves pálya felújítását, ezekre villanyvilágítás kiépítését, egy konditerem megépítését, a terület körbe kerítését tartalmazza, több városházi vezetőnek is bemutattuk az elmúlt hónapokban, hetekben, és mindenkitől pozitív visszajelzéseket kaptunk. Sajnos, az elmúlt napokban azonban egy akadályba ütköztünk, amikor a városi főépítésszel és munkatársával találkoztunk, ugyanis az egyeztetésen kiderült, hogy az egyik pálya sarka belelógna abba a jelenlegi gyalogos járdába, ami gyárat és az Andrássy utat köti össze. Áthidaló megoldásként javasoltuk, hogy picit arrébb, a pályát kikerülve épüljön meg a járda, de a városháza munkatársai szerint ez azért nem lehetséges, mert az egy villamos vasúti sín egykori nyomvonala, és mint ilyet, lehetséges, hogy a jövőben ismét igénybe vennék erre a célra ezen a területen. Komolyan mondom, értetlenül állok ezen információk előtt, hogy esetleg a jövőben villamos jár majd a sportliget kellős közepén...

Mintha az ipari parkba

Dudás Hunor azt is hozzátette: az idő sürgeti őket, hogy megoldást találjanak a pályák elhelyezésére, ugyanis a Magyar Labdarúgó Szövetségnek szeptember 15-ig kell benyújtani azokat a projekt terveket, amelyekre – a szövetség támogatása esetén a 2010. évi LXXXII-es törvény alapján – igénybe vehető lenne a gazdasági társaságok nyereségadója.

– A DVTK-t működtető cég többségi tulajdonosának, Leisztinger Tamásnak megvan a szándéka és cégei révén a pénze is arra, hogy ezt a több mint 300 millió forintos beruházást megvalósítsa – mondta Dudás Hunor. – Nem magának, hanem a városnak, a város ingatlanjára építené, és ezzel egy olyan értéket teremtene, ami a jövőben a miskolci fiatalok jobb, színvonalasabb sportolását segítené elő, ugyanis ezzel kialakulna egy olyan utánpótlás bázis, ahol a gyerekek számára minden feltétel adott lenne a sportág űzéséhez. Kicsit olyan ez, mintha valaki az ipari parkba tervezne egy beruházást, – hiszen a sportot nyugodtan nevezhetjük az egészségipar részének – és miután megkapta ehhez a városvezetés támogatását, a célegyenesben megakad az ügy, és ezzel veszélybe kerül az az infrastrukturális fejlesztés, amit a befektető szeretne végrehajtani. Mondom: csodálkozom ezen, remélem, hogy kapunk annyi konstruktivitást az önkormányzat részéről, hogy be tudjuk adni két héten belül a terveket az MLSZ-be.


Egy hete találkoztak

- Nem tudom, hogy korábban kikkel és miről egyeztetett a DVTK ügyvezetője, de én csak egy hete találkoztam vele, akkor szereztünk tudomást arról, hogy pontosan hová szeretnének pályákat építeni – válaszolta megkeresésünkre Rostás László, Miskolc város főépítésze. – Mi igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy ez a terv valamilyen formában megvalósuljon, de vannak olyan keretek, amelyeket a legjobb jó szándékkal sem tudunk egyik pillanatról a másikra megváltoztatni. Létezik ugyanis egy hatályos építészeti rendezési terv, amelyet lehet módosítani, de ehhez közgyűlési határozat szükséges, ami nem megy egyik napról a másikra. Futballhasonlattal élve: ha olyan labdát adnak, amit a képtelenség elérni még az oldalvonal előtt, akkor nem a passzt váró játékost szokta megróni az edző. De visszatérve a témára, igen, tisztában vagyunk azzal, hogy a városnak érdeke, hogy épüljenek új labdarúgópályák, és hitem szerint létezik jó megoldása ennek az ügynek.


Nem csak a csapat elé tűzött célokat a Diósgyőri VTK klubvezetése.


Miskolc - Ha már a Zöld Nyíl kapcsán felszállási engedélyt kaptunk, jól megnéztünk mást is levegőből. Természetesen a "szentély", a DVTK Stadion volt az első célpontja fényképezőgépünk optikájának.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában