Helyi közélet

2011.06.15. 19:19

Új jövevények a miskolci vadasparkban

<p>Miskolc (MTI) - Majommal, récével, hattyúfiókákkal gyarapodott a miskolci vadaspark népes lakótársasága a napokban.</p>

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark tájékoztatása szerint az elmúlt évben a csehországi Ostravából érkezett hím Liszt-majmocska, vagy más néven gyapjasfejű tamarin (Saguinus oedipus) társat kapott, a hatéves nőstény a nyíregyházi állatparkból költözött Miskolcra. A szakemberek abban bíznak, hamarosan utódjai is lesznek a párnak.

Az állat természetes élőhelye Kolumbia, ahol állományát, elsősorban az erdőirtások miatti rohamos élőhelycsökkenés következtében, kritikusan veszélyeztetettnek minősítik – vadon csupán 6 ezer egyedre becsülik számukat. Ezért az európai állatkertek összehangolt tenyészprogram keretében tartják a fajt, hogy ezzel is segítsék a faj fennmaradását.

A vadaspark vízimadár-állománya dél-amerikai fajjal gazdagodott: egy pár Bahama-réce (Anas bahamensis) érkezett Miskolcra. A két fiatal madár jelenleg a madártó melletti mocsaras területen szokja új környezetét. A Dél- és Közép-Amerikában honos récefajjal a világ más részein is gyakran lehet találkozni, mivel a madártartók körében kedvelt díszréce.

A szintén a madártavon élő bütyköshattyúpárnak (Cygnus olor) idén három fiókája kelt. A pár gondos szülőnek bizonyul, még a gondozóiktól is bőszen védik, oltalmazzák a hamuszürke pelyhes fiatalokat. A bütykös hattyú Európában és Nyugat-Ázsiában széles körben elterjedt, de betelepítették Észak-Amerikába, Afrikába és Ausztráliába is.

Hazánkban néhány évtizeddel ezelőtt csaknem kihalt, de a kedvtelésből telepített egyedeknek köszönhetően ma már újra gyakran találkozhatunk velük tavaink és nagyobb folyóink mellett.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában