Helyi közélet

2011.06.13. 21:01

Arcok a megyéből: Csekéné Altrichter Judit

<p>Miskolc - &nbsp;A véletlen sodorta a pályára.&nbsp;Judit élete a gyerekekről szól. Otthon is és a munkahelyén is.&nbsp;</p>

Csekéné Altrichter Judit gyógypedagógus, a Paramuzsikusok Ének- és Zenekar vezetője, és nem mellékesen, 7 gyermek édesanyja. Judit azt meséli, tulajdonképpen véletlenül sodorta a sors a gyógypedagógusi pálya felé.

Eredetileg magyar-ének szakos tanár szeretett volna lenni, a főiskolát el is végezte, de amikor szüksége volt egy év munkaviszonyra, hogy ne csak gyest, hanem gyedet is kaphasson, az egyik gyógypedagógiai intézményben sikerült elhelyezkednie. Óvodásokkal foglalkozott.

– A kicsik között egyre inkább azt éreztem: én mindig ezt akartam csinálni – mondja Judit.

Különleges módszer

Így megszerezte a gyógypedagógiai képesítést is, és azóta napjainak nagy része értelmi akadályozott gyerekek és fiatal felnőttek között telik. Az Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és EGYMI Tüskevár Tagiskolájának pedagógusa, a megyei kórház Gyermekegészségügyi Központjában dolgozik olyan gyerekekkel, akik mozgásszervi rehabilitációra is szorulnak. A csoportjába járó diákokat írni, olvasni, számolni és énekelni tanítja.

Természetesen szerette volna kamatoztatni zenei tudását is, így jött az ötlet, hogy a fiatalokat hangszeres játékra is megtanítsa. Judit megismerkedett egy különleges módszerrel, az úgynevezett ULWILA módszerrel, ami alkalmas volt diákjai hangszeres oktatására. Ennek lényege, hogy a színes kotta és a hangszer színes billentyűit azonosítják a gyerekek. Volt, aki szintetizátorozni tanult, mások citerázni, sípon játszani, de legjobban a csengettyű tetszett a diákoknak.

Megalakult a zenekar

Tulajdonképpen a szülők ötlete volt, hogy ha már a fiatalok ilyen ügyesek, játsszanak együtt. Így alakult meg a Paramuzsikusok Ének- és Zenekar, és ma már olyan jól megy a közös muzsikálás, hogy egyre-másra fellépni hívják őket.

Judit otthon sem unatkozik, hiszen 7 gyermeke van. A legidősebb 25, a legfiatalabb 8 éves. Igaz, ma már „csak” négy gyerek van otthon állandóan, hiszen a nagyobbak más városban (országban) dolgoznak vagy tanulnak. Judit nehézségekről egyáltalán nem beszélt, úgy fogalmazott: ha valamilyen gondjuk adódott az életben, segítő kezek mindig akadtak.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában