Helyi közélet

2010.10.03. 22:20

Választási hangulatjelentés Miskolcon

<p>Az urnazárás környékén igyekeztünk bejárni a négy polgármesterjelöltet állító párt bázisát Miskolcon. Hangulatjelentésünk:</p>


19:10 | "Bizakodva várakozunk"

Az MSZP Corvin úti székházában az urnazárás után nem sokkal, már négyszer annyi létszámban gyűltek össze barátok és szimpatizánsok, hogy a kivetítőn kövessék figyelemmel a választási eredményeket. "Bizakodva várakozunk" - jellemezte az általándó hangulatot Fedor Vilmos képőviselőjelölt, a 2006-2010-es ciklus alpolgármestere. Bár a feszültség tapintható az MSZP székházban, Tompa Sándor képviselőjelölt humorral enyhít a hangulaton. Míg a nagyteremben az emberek lócákon követik az eseményeket, az előtérben állították fel az üdítős standot, egy hátsóbb helyiségekben a főtt ételek állnak; láthatóan győzelemre készülnek.

Mielőtt elindultunk a helyszínre, a korábbinál jókedvűbb hangok szűrődnek urtátnunk: "Egy körzetben már nyertünk!"

"De hosszú még az este" - hűtötte le a kedélyeket Fedor Vilmos.

21:00 | Káli sándor megköszönte

Újra az MSZP székházból jelentkezünk, ahol 9 órakor Káli Sándor beszédett tartott, elmondva: az eddigi eredmények azt mutatják, hogy Kriza Ákos nyert, egyben megköszönte mindnekinek a támogatását, majd megemlítette, át kell szervezni a helyi MSZP-t. Kifejezte reményét, hogy azokat a nagy várofejlesztési beruházásokat, amiket az MSZP elkezdett, a Fidesz tovább fogja vinni.

A helyszínen időközben itt is jelentősen kibővült a szimpatizánsok köre, sokan a székház előtt állva beszélgetnek, míg a székház nagytermében szűkösnek bizonyul a hely az ott beszélgető, étkező tömegnek, bár az MSZP az eddigi feldolgozottság mellett elvesztette Miskolc város polgármesterségét, néhány körzetben születtek az MSZP-re nézve kedvező eredmények.


19:00 | A Fidesznél senki nem találtunk

"Választási túránk" következő állomása a Fidesz ITC-beli bázisa volt, ahol bár a legnagyobb létszám gyűltek össze, fideszes képvidelőjelölteket, illeteve a polgármester-jelöltet nem találtuk ott urnazárás után háromnegyed órával. Épp székeket állítottak fel a projektor előtt, amit háromnegyedéig tölötttek meg a szimpatizánsok a választási eredményeket figyelve.

A képviselőknek, illetve a polgármester-jelöltnek a hátsó Mátyás-termet rendezték, be, ott azonban csak az étellel-itallal megrakott asztalt találtuk.

20:30 | A Fidesz bázisán viszont tovább nőtt a szimpatizásnok száma, újabb ottjárttunkor, fél 9 környékén nagyjából már 100 ember volt a helyszínen. Mint kiderült a vendéglátással itt sincs gond, zsíros kenyér, vörösbor és egy helyi sörmárka dobozai kínálták magukat az asztalokon. A hangulat itt a legbuzsódítóbb (kicsit emlékeztet mindket a futball meccsek hangulatára) a válaszási eredményeket figyelők részéről gyakorta taps, avagy a nemtetszésüket kinyílvánító hangok hallhatók. A polgármerster-jelöltet, dr. Kriza Ákost továbbra sem látjuk / találjuk a helyszínen.

21:20 | A Fidesznél hangos üdvrivalgás és taps fogadott minket ezekben a percekben, mindenhol azt kántálják az emberek, hogy "Megnyertük, megnyertük!" Jelenleg 75 %-os a feldolgozottság, és a helyben szerzett értesülésünk szerint Kriza Ákos 90 %-os feldolgozottságnál szándékozik megjelenni a Fidesz ITC-beli bázisán.

21:30 | Újabb üdvrivalgás hangzott fel a projektoron megjelenő eredmény láttán: a Fidesz 17 mandátumot szerzett.

21:35 | Molnár Attila a Fidesz kampánystáb tagja Kriza Ákos neváben mondott beszédet ezekben a percekben, és elsőként elhangzó mondatára hatalmas ováció robbant ki az ITC-székházban. Azt mondta: "Most kaptuk az információt, hogy az MSZP-seknél Káli Sándor sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette, Miskolcnak mostantól Fideszes városvezetése van."

Ezekre a szavakra nagyjából másfél percen át tartó tapsvihar után Molnár Attila azzal folytatta, Kriza Ákos jelenleg az eredményeket figyeli, de hamarosan várható érkezése az ITC-székházba, addig is ő tolmácsolja minden Fidesz támogató felé a köszönetét. "Végre eljött az idő, sokat dolgoztunk azért, hogy egy élhető várost, egy élhető Miskolcot teremtsünk és a Fidesz most lehetőséget kapott, hogy ezt meg is valósítsa. Éljen a Fidesz, éljen Kriza Ákos, éljen Miskolc!"

21:50 | Kriza Ákos a feleségével kézenfogva lépett be az ITC-székházban várakozó tömeg elé, akik láttukra tapsviharban törtek ki. A már miskolci polgármesternek szólított Kriza Ákos először a stáb tagjait köszöntötte, majd mikrofont ragadva a következő szavakat mondta: "Köszönöm minden miskolcinak, különösen azoknak, akik ránk szavazatak. 2002 után folymatosan építkeztünk felfele, és most eljutottunk a csúcsra. Káli Sándor az imént gratulált nekem telefonon... Nem találom a szavakat...

Az első és legfontosabb feladatunk, hogy megindítjuk Miskolcon a gazdasági felemelkedést, ez lesz az elkövetkező hónapok és évek legfontosabb feladata. Hétfőtől elkezdjük a munkát és jobb és baloldal együtt fogja felépíteni Miskolcot. Remélem a másik oldalon a kinyújtott kezem, amit most felajánlottam, elfogadják, mert Miskolc csak összefogással tud előrelépni."

Szavait követően felharsant a Szózat és a Székely Himnusz, aminek végén pezsgőt bontottak a jelen lévők.

22:15 | Miskolc város új polgármestereként kérteztük dr. Kriza Ákost, hogyan ünnepli meg a győzelmét és a hétfő reggel felkel mi lesz az első teendője?

- A családommal, illetve a kampánystáb tagjaival ünneplem meg ma este a győzelmet, hétfőn reggel pedig felkelek és bemegyek dolgozni. Legelső feladatom, feladatunk lesz megkezdeni Miskolc gazdasági felemelkedését. Első lépésként áttekintjük a város költségvetését, és megvizsgáljuk szükséges-e az önkormányzat és az önkorményzati cégek átstruktúrálása. A kormány jelezte azon szándékát, hogy harminc beruházó érkezne a térségbe, meg kell teremteni Miskolcon annak lehetőségét, hogy fogadni tudjuk őket, és ez alatt elsősorban zöldmezős beruházásokat értek.


19:00 | Következőként a SZEME táborához látogattunk el, akik egy kisavasi kocsmában gyűltek össze a nagy eseményre. Itt szűk baráti körben gyűltek össze még 19 óra tájt (bár várnak még szimpatizánsokat) és egy sör mellett beszélgetve töltik az időt az eredményekre várva.

Hollósy András a párt sajtófőnöke mondta el kérdésünkre: azt is fantasztikus eredmények tartják, hogy edddig eljutottak, de az lenne az igazi eredmény, ha egy-két fős létszámban bekerülnének a közgyűlésbe.

20:30 | A SZEME táborban láthatóan eluralkodott a pesszimizmus, Hircsu Ákos polgármester-jelölt 30 %-os feldolgozottság mellett nyilatkozta: "Ez most nem jött össze". Elmondta, kijött a pártok tőkefinanszírozottsága, a SZEME-nek nem volt háttere, saját pénzüket tették bele és valószínűleg ez látható az eredményeken.

"Nem ezt az eredményt vártuk" - foglalata össze Hircsu Ákos.


19:00 | Zsíroskenyér lilahagymával a Jobbiknál

Szegedi Márton, a Jobbik miskolci polgármesterjelöltje és Egyed Zsolt parlamenti képviselőjelölt számos szimpatizánssal együtt várja a választások eredményét a párt miskolci irodájában. Az iroda előtt zsíroskenyér hagymával, forralt bor és forró tea várja az érkezőket. Jó hangulatban telik a várakozás.

Az első élményünk volt, amikor a Jobbik belvárosi irodájához, értünk, hogy magyar és árpádsávos zászlóval feldíszített autó állt a parkolóban, bentről pedig magyar érzelmű dal szűrődik ki az utcára. Oda érkezésünkor, 20 óra környékén állították fel a technikát, de úgy tűnik senkit nem zavart, hoghy még nem értesült a részeredményekről, ugyanmis a bejáratnél felállított faasztalnál asszonyok sürögnek-forognak, készítik az ételet, töltik a poharakba a bort, mikközben a szimpatizánsok ahol helyett taltáltak, ülve-állva beszsélgetéssel töltik az időt.

20:40 | Kicsit szomorkás volt a hangulat, amikor kiderült hogy a Jobbik jelöltjei miskolcszerte általában 3. helyen állnak, de amikor kiderült, hogy Kovács Gyula vezet Tapolcán, hangos tapsvihar köszöntötte. Szegedi Márton polgármester-jeölt nincs kétségbeesve az eredmény láttán, mint munkatársunknak elmondta, jobb eredményre számított, de már megvan az alap, amiről a Jobbik építkezhet. Kisebb ováció köszönötte a bejelentést, miszerint Tiszavasváriban a Jobbik jelöltje áll az élen.

Egyre többen jönnek egyébként a Jobbik irodába a képviselőjelöltek, jól fogy a forralt bor és a forró tea, főleg azért, mert az iroda előtt hatalmas a huzat, az egyik szimpatizáns meg is jegyzete: "nem baj, legalább szokjuk az ellenszelet".


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában