Helyi közélet

2010.10.08. 20:38

RocktoberFest 2010: a pénteki menü

<p>Miskolc - Csütörtökön este elstartolt az idei RocktoberFest! Ha kipihentük magunkat, akkor nincs más hátra; pénteken is irány a Miskolci Egyetemváros! AB/CD, Ladánybene, Hooligans, Žagar. Hogy csak néhány finomságot említsünk.</p>

AB/CD. Na nem az ABC betűit gyakoroljuk, hanem sokkal inkább egy miskolci banda nevét. De hogyan is kezdték a fiúk?

"2003 december 26-án, első közös próbánkon egyikünk sem gondolta volna, hogy alig fél évvel később egy olyan banda válik belőlünk, aki szinpadi show-val, kivetítőkkel, lézerekkel varázsolja el a közönséget." - írják hivatalos honlapjukon. "Ugyan ki sejthette, hogy előző, Kristó Lacival közös bandánk műsorába érdemes két AC/DC nótát felvenni? Majd kellett ezt egy bulin hallania Kertész Józsi (Kojak) barátomnak, aki végül is megadta a kezdő lökést: ..ha rám hallgatsz, csak AC/DC-t játszotok!? A döntés megszületett! Potyesz (Pócsik Zoli) régi technikus cimbora pedig megerősített ebben! Kristó /brájendzsonzon/ Laci is egyből rábólintott az új banda megalakítására. (Sokakkal együtt még most sem értem, hogy lehet így AC/DC-t énekelni, mint ahogy a Laci). A kocka tehát el volt vetve. Megérkezett a csapatba a két AC/DC fanatikus: Dödi és Sztyopa! Aztán jött a név: AB/CD, és ez maradt! Jött Angus-Hümér a szólóival, videoklipjeivel, majd az első próbán jött és tarolt a Back in Black. Akkor már tudtuk: ebben van erő! Érdekes módon ugyanezt mondták a bandához kapcsolódó emberek is, velük együtt, azóta állandó hangmérnökünk: Papp József, alias Klaus Barbie is, aki azonnal mellénk állt, s így végül megalakult a hetesfogat!"

AB/CD: töretlenül!

A folytatás pedig? "2005.május 7-től Szalontai Dödi Petit Papp Józsi (Klaus Barbie) váltotta fel a ritmusgitár poszton. További sok sikert Peti! Hajrá Józsi! Az átállás teljesen zökkenőmentes volt, az AB/CD töretlenül halad előre. 2006. november 30. sajnálatos módon Henzler Hümér István gitárosunk, barátunk, tragikus körülmények között elhunyt. Temetése december 12-én volt Miskolcon a diósgyőri temetőben. Béke legyen veled Hümér! 2006. december 23. Az Angus posztját Fángli Erik vette át. Az átállást nem volt könnyű érzelmileg feldolgoznunk, de hála Eriknek kiválóan beilleszkedett, s méltó utódjává vált Hümérnek.
2006.január 27. Sztyopa helyére a doboknál Ratkai (Retek) Miklós került, aki korábban egyben az állandó helyettesítője is volt. MT. 2009.05.29. A dobok mögött helycserés támadással Retek helyére Nagy Viktor (Miskolc) került. Viktor elemi erőkkel követi le Phil Rudd minden mozdulatát..."

Szerencsi huligánok

Két "huligán", Kis Endre és Tóth Tibor Szerencsen együtt jártak iskolába és már 9 éves korukban túl voltak az első koncertjükön. Hét évvel később (16 éves korukban) találkoztak Ördög Tiborral akivel együtt megalapították a Ramses nevű együttest. - írja a wikipedia. Az együttes sikeres volt, de be kellett vonulniuk katonáknak. 1992-ben leszerelésük után Budapesten folytatták a zenélést, immár Dance néven. Ezzel a névvel is sikeresek voltak, az Ördög vagy angyal című albumukból 20 000 példány kelt el. Külföldön is híresek voltak, Romániában 40 000 ember előtt léptek fel. A zenekart az a megtiszteltetés érte, hogy ők nyitották a Scorpions koncertjét a Budapest Sportcsarnokban. 1996-ban az együttes tagjai váltottak és Móricz Norberttel megalapították a Hooligans-t. 1997-ben jelent meg első albumuk Nem hall, nem lát, nem beszél címmel.

A második albumuk 1998-ban jelent meg Mesét, Álmot, Mámort címmel. A következő albumuk előtt az együttes megjelentetett két maxi-lemezt, 1999-ben Álomférfiak, 2000-ben Tartson örökké címmel. 2001-ben jelent meg a harmadik albumuk Kánaán címmel, melynek legnagyobb számai a Tartson örökké és az A vér nem válik vízzé lettek. 2003-ban jelent meg negyedik albumuk Szenzáció címmel. 2005-ben jelent meg az ötödik album Vírus címmel. Az album legsikeresebb kislemeze a Szabadon című dalból készült mely szintén vezette a VIVA Chart-ot, ezzel rekordot állítva fel, hisz a Hooligans az első olyan zenekar, akinek zsinórban négy klipje is a VIVA Chart csúcsára állhatott. 2006-ban jelent meg az együttes hatodik albuma Bohémélet címmel. Az albumról 3 kislemez jelent meg a Félember a Hotel Mámor és a Rajtad múlt című dalokból. 2007-ben az együttes basszusgitárosa Móricz Norbert kilépett a zenekarból és új zenekart alapított Star Positive néven. Az ő helyére Késmárki Zsolt lépett. 2008-ban immár új basszusgitárossal jelent meg az együttes hetedik albuma Privát mennyország címmel. Az albumról eddig két kislemez jelent meg az Eljátszott Gyémánt és a Ringass el című dalokból.

A Ladánybene története 1985-ös megalakulása után 1988-ban fordult komolyra, mikor az angyalföldi haverokból álló zenekar megnyert egy országos tehetségkutató versenyt. A siker lendületével szorgos munkába fogtak, így rövid idő alatt helyi szinten ismertté váltak akkori ska stílusú számaikkal. Több demo felvétel készítése és rengeteg koncert után 1990-ben már színvonalas produkcióval érték el következő sikerüket; megnyerték az akkori legnagyobb, országos tehetségkutató versenyt, melynek fődíja egy lemezszerződés volt a PolyGram-mal. Közben a zenei stílusuk is változott; ahogy értek, kezdtek összecsiszolódni, lelassulni egyre több reggae szám került a koncertprogramjukba. Ennek megfelelően az 1991-ben megjelent bemutatkozó albumukon a ska mellett már nagy hangsúlyt fektettek – mint a lemez címe is mutatja – a ”Reggae”-re. Az album hatalmas szakmai és közönségsikert aratott.

Rastafarik Angyalföldről

Elnyerte a Magyar Rádió ”eMeRTon” díját, mint az 1991-es év kiemelkedő jelentőségű zenekara, a ”Rastafari" című dal pedig hetekig vezette a magyar és a környező országok sikerlistáit. A siker meglepő volt mivel a reggae-nek eddig semmilyen hagyománya sem volt Magyarországon, egy-egy számtól eltekintve soha senki nem készített reggae felvételeket, pláne nem, egy teljes albumot. Így a zenekar célja – a mai napig is – nem csak a saját népszerűségének növelése, hanem a reggae megismertetése és megszerettetése is. Természetesen turnézás következett főleg itthon és már néha-néha a környező országokban is. 1992 nyarán megrendezték az első – a mai napig tartó hagyományt teremtő – ”LB 27 Nemzetközi Reggae Tábor” – t.

2010-ben megjelent egy újabb riddim album a judah riddim másik nevén color dem az előző albumhoz képest több előadót is felkértek szereplésre többek közt Copy Con, Ce anne, MC pita ramos, Jr Brown... A zenekar 2010-ben ünnepeli a negyed évszázados fennállásukat de bejelentették, hogy Lewy Brandy kilép a zenekarból. Ezt 2010-ben az A38 as hajón jelentették be. Lewy Brandy 18 évet szerepelt a zenekarral. Mostantól Kálmán András (Kálmi) lesz a Billentyűk mögött és benne tisztelhetjük az új vokált is.

Žagar: a helyszínelők

A Zagar (vagy helyesebben Žagar) egy magyar dance-elekronikus-alternatív zenét játszó együttes. Az együttes karrierje 2001-ben kezdődött, amikor a Yonderboi Quintett három tagja (Zságer Balázs, Kovács Andor és DJ Bootsie) Lázár Tiborral kiegészülve a Yonderboi-on kívül is elkezdett zenélni. Ekkor még Pulzus néven léptek fel. 2002 nyarán már Zagar néven zenélnek, itthon és külföldi fesztiválokon. Ekkor készült el az első lemezük, amin a vonósnégyesek mellett Ligeti György (The Puzzle) énekes is közreműködött. Bemutatkozó lemezük, a Local Broadcast 2002-ben jelent meg. Erről az albumról két szám bekerült a Helyszínelők című sorozatba is, ezek a Blindflight, a Train, valamint a második lemezről a Three Seasons Fall.
Második lemezük a Cannot Walk Fly Instead 2007-ben jelent meg. Az ezen a korongon szereplő Wings of Love második lett a nemzetközi dalszerző versenyen (International Songwriting Competition), valamint 2007-ben a Radio Café szavazása alapján ez a dal lett az év dala.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában