Helyi közélet

2010.09.07. 18:19

A bevételek elmaradtak a tervezettől

<p>Miskolc - Kevesebb sör fogyott, de az olcsó, használt kocsikat szerettük.</p>

A Vám- és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális Parancsnoksága sajtótájékoztatón ismertette az elmúlt fél év eredményeit, tapasztalatait. Mint Erdélyi János alezredes regionális parancsnok kifejtette, adók és vámok behajtása terén a nyolc milliárdos tervhez képest négyszáz millió forint elmaradás mutatkozik, aminek az az oka, hogy a regisztrációs adókból a tervezettnél kevesebb bevétel folyt be. A sör értékesítéséből remélt jövedéki adóbevétel is csökkent – a parancsnok szerint azért, mert a sör fogyasztása is visszaesett. A vámbevételeket gyarapította, hogy a megye két nagyvállalata, a Bosch és a Jabil távol-keletről szerez be alkatrészeket, amik után vámot fizet. A második félévben a bevétel további elmaradásával számol a parancsnok a pálinkatörvény hatályba lépése miatt.

A pénzügyőrök tapasztalatai szerint több autót helyeztek üzembe az elmúlt időszakban, mint korábban, de a magyarok az olcsó, használt kocsikat részesítették előnyben. A tervezettnél az első félévben a regisztrációs adóból 18 millió forinttal kevesebb folyt be. Erdélyi János beszámolt még arról is, hogy az igazgatóság területén fokozták a „harmadik országból származó” rendszámú autók ellenőrzését – eddig 15 autótulajdonost számoltattak el, jogosult-e a külföldi rendszámú kocsi használatára, s egyáltalán, milyen jogcímen tartózkodik a jármű az országban. Három esetben kötelezték a tulajdonost a vám és a regisztrációs adó megfizetésére.

A fémtörvény életbe lépését követően a hulladékfém-felvásárlók ellenérzése is a pénzügyőrök feladata lett. Ezzel kapcsolatban a parancsnok elmondta, hogy a megyében száz legális fémtelep működik, ezek ellenőrzését folyamatosan végzik kollégái. Kisebb-nagyobb szabálytalanságokkal találkoznak, de többségükben jogkövető magatartást tanúsítanak a kereskedők – eddig négy esetben kellett fémkereskedelmi bírságot kiszabni, de információkkal rendelkeznek még működő illegális telepekről, melyek felszámolása folyamatban van. Erdélyi János végezetül kitért a pénzügyőrség és az adóhivatal integrációjára, melynek lépéseiről folyamatosan kikérik a véleményüket. Az összevonás miatt egyetlen pénzügyőrtől sem kell megválni.

Soós Tibor őrnagy, a Vám- és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális Parancsnoksága jövedéki osztályvezetője ezt követően a pálinkatörvény rendelkezéseiről tartott beszámolót. Eszerint a törvény definiálja a magánfőző és a magánfőzés fogalmát, majd kimondja: a magánfőzés során előállított párlat saját szükségletek kielégítésére szolgál, és a magánfőző adómentesen állíthat elő évente ötven liter gyümölcspárlatot saját fogyasztásra – az efölötti mennyiség után meg kell fizetnie a jövedéki adót. Ezt akkor is meg kell tennie, ha a magánfőző (törvényben meghatározott módon) értékesíti a pálinkáját. A törvény tartalmazza a különböző gyümölcsök cefréjének „kihozatali arányszámát”, így ennek értelmében gabonaszeszek – whiskey és vodka – sufnigyártására továbbra sem lesz lehetőség. A pálinkatörvény szeptember 27-én lép hatályba, addig még foglalkozunk lapunkban a szabályozás részleteivel.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában