Helyi közélet

2010.08.28. 13:16

Újhely, új tér, a felpezsdült város

<p>Sátoraljaújhely - A Zempléni-hegység és Hegyalja legnépesebb városa a Ronyva-patak partján alakult ki. Neve: Sátoraljaújhely mint többszöri összetétel a település fekvését és történelmi létrejöttét, szerepét sűríti egy szóba.</p>

A város nyugati határában emelkedő hegyek formája adta a helynév első elemét, a második a helyhez való viszonyát, viszonyítását szolgálja, a harmadik és a negyedik tag az újratelepülés emlékét őrzi. 1261-ben V. István király városi rangra emelte. Tehát a történelem szerint 749 éves város. Megyénk egyik legöregebb települése.

Gyermekkori emlékeim szerint, édesapámmal kézen fogva sétálgattunk a főutcán. Akkor még a kisvasút is erre közlekedett. Nem tudtunk megtenni gyalogosan pár métert, hogy valaki meg ne állítson minket egy pár szó erejéig akár helybéli vagy éppen a kis vonatról leszálló volt. Akkoriban ez nagyon bosszantott engem. Aztán felnőttem. Később úgy vettem észre, hogy az újhelyi barátságos utcai hangulat már nem a régi. Nincs kisvasút, mindenki siet...

A minap újra ide látogattam. A hírekből tudtam, hogy megszépült a belváros, gondoltam megnézem. Tényleg nagyon szép lett.

Ahogy sétálgattam egyszer csak egy miskolci ismerőssel találkoztam a sok ember között, aki ugyancsak ide való volt. Beszélgetésünk során kiderült, ugyan ilyen emlékei vannak Újhelyről.

Most úgy tűnik, hogy a hangulat is visszaköltözött. Sok ember sétált a családjával, ismerősök beszélgettek csoportokban. Kisebb programokat szerveztek a vidám gyerekeknek. Hangulatos, teraszos cukrászdában fogyasztottak különböző finomságokat az édességre vágyók. Még a rendőrökön is lehetett látni, hogy itt minden rendben van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában