Helyi közélet

2010.08.10. 07:31

Ígéretekből nem lehet építkezni

<p>Felsőzsolca, Szendrő, Abaújszántó - Az árvízsújtotta települések szeretnének minél hamarabb a pénzükhöz jutni, hisz lassan vége a nyárnak.</p>

Lassan érkeznek a helyreállítási munkálatokra szánt pénzek az árvízsújtotta településekre. Ez derült ki megyei körképünkből, és az is, hogy szinte minden önkormányzat más és más problémával küszködik. Pedig a beígért és többnyire már lehívható állami pénzekre nagy szükség lenne, hiszen lassan vége a nyárnak, az építkezéseket, a helyreállítási munkákat tél előtt jó lenne befejezni.

Nem hívják le

Felsőzsolcán, ahol 150 új ház építésére kértek engedélyt, a vis major alapból pedig 102 millió forintot várnak, az utóbbi keretből eddig 46 millió forint érkezett meg másfél hónappal ezelőtt, mondta el lapunak Németh Csaba önkormányzati szóvivő. Ez a pénz azonban azóta el is fogyott, hiszen az árvízi védekezés költségeit ki kellett fizetniük. A magántulajdonban lévő házak újjáépítésére szánt 1 milliárd 807 millió forintos állami támogatás már a Belügyminisztérium elkülönített számláján rendelkezésre áll, de hogy a település ezt miért nem hívja még le, azt Rudolf Mihály városi főépítésztől tudtuk meg. Mint mondta, ennek egyetlen oka van, mégpedig az, hogy a biztosítással rendelkező házak kárfelmérését néhány biztosító még a mai napig nem végezte el. Pedig ahhoz, hogy minden árvízkárosultnak meg tudják állapítani az állami segítség mértékét, feltétlenül tudni kellene, hogy az illető biztosító társaság mekkora nagyságú kárt ítélt meg. Hiszen az állami támogatás összege ettől is függ. Rudolf Mihály szerint, ha most „szétosztják” a rendelkezésre álló keretet, akkor igazságtalanságok történhetnek.

– Kérjük a biztosító társaságokat, hogy néhány napon belül végezzék el a felmérést, hiszen lassan vége a nyárnak, és úgy néz ki, az építkezésekkel belefutunk a télbe. A hideg időjárás pedig az épülő házak minőségét nagy mértékben rontja – fogalmazott a főépítész.

Csak ígérték

Szendrőben a Bódva áradása miatt nem dőltek össze házak, viszont a kár így is jelentős, 72 ház szorul nagyobb helyreállításra, 40-ben pedig kisebb károk keletkeztek, mondta lapunknak Ádám Gyula alpolgármester. A település a vis major keretből még egy fillért sem kapott, egyéb állami támogatásra pedig nem számítanak. Nagy segítséget jelentnek azonban a segélyszervezetek adományai, különösen az építési anyagok. A Katolikus Karitász lassan be is fejezi az általa vállalt helyreállításokat, a Vöröskereszttől azonban eddig csak ígéretet kaptak. Pedig az általuk felajánlott építőanyagokra is nagy szükség lenne, hiszen fogy az idő, jelezte a polgármester, hozzátéve: a segélykoncerteknek, valamint magánszemélyek és vállalkozók felajánlásának köszönhetően több mint 5 millió forint gyűlt össze a szükséges munkálatokra.

 

Lemaradtak a listáról

Két ház dőlt össze a júniusi ár levonulása után Abaújszántón. Madár György polgármester arról tájékoztatta lapunkat, hogy a kárfelmérés első fordulója után, bár ők jelezték, de nem került föl a két ingatlan a listára. A második körben azonban sikerült a veszteséget regisztráltatniuk, így hamarosan az állami támogatás is a rendelkezésükre áll majd, előreláthatólag házanként 9 millió forint. A település segélykoncerttel és a helyi alapítvány által gyűjtött adományokkal próbálja enyhíteni a további károkat. Ennek felhasználásáról az alapítvány dönt majd.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában