Helyi közélet

2010.08.05. 19:03

Favágás a Holcimnál: vágtak mindent

<p>Miskolc - A lakók kérték, hogy vágják ki a fákat, de a vágás minőségével elégedetlenek.</p>

„A Cementgyárnál kivágják a fákat a családi házak oldalán, válogatás nélkül, mindet. Gyakorlatilag tarvágást végeznek”: a témával több levél is foglalkozik az Agorán, lapunk internetes levelező fórumán, az egyiket, Kanyog Miklósét levelezés oldalunkon olvashatják is.

A Holcim Zrt.-nél hangsúlyozták, magánterületen voltak a fák. A cég miskolci igazgatója csütörtökön külföldön tartózkodott, így nem tudtuk elérni. A környéken élőktől viszont megtudtuk, többen elégedetlenek a favágás mikéntjével, köztük Márkusz Péter is.

Veszélyesek voltak

– Nem az a baj, hogy az akácokat kivágták – mondta lapunknak. – Ezt az itt lakók közül kérte valaki, hiszen annyira felnyúltak már, törzsük pedig vékony maradt, hogy veszélyesekké váltak. Ha már egy kicsit fújt a szél, az ember nem érezte biztonságban magát mellettük. A baj inkább az, hogy az akácfák melletti kisfákat is kivágták. Miért nem lehetett azokat ott hagyni?

A favágást engedélyező hatóságnál, az Erdészeti Igazgatóság Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalában érdeklődtünk, hogy milyen indokkal vágták ki a fákat, és miért úgy, ahogy tették. Csomós János igazgató hangsúlyozta, A Fogarasi utcai fakitermelést kifejezetten a lakók kérték.

– Az erdőterületről a házak és a villanyvezetékek felé kihajló veszélyes fák kitermelését az erdészeti hatóság írta elő a területet kezelő, ott erdőgazdálkodó Erdőszolg Bt. részére – mondta. – Ezen túl az érintett erdőn belül egy kisebb területen az erdőgazdálkodó kérelmére engedélyezte az erdészeti hatóság a vágáskort elért nemesnyár állomány kitermelését tarvágásként. A meglévő kisebb fák közül csak a fakitermelésnél sérült egyedeket vágják ki, a többi ott marad az erdőrészletben.

Még az ősszel

Csomós János elmondta még, a kitermelt fák helyén gyorsan növő lombos (hárs, juhar) fákat fognak ültetni, amelyre jogszabály is kötelezi az erdőgazdálkodót. Ennek elvégzésére két évet biztosít a jog, azonban az erdőgazdálkodó még idén ősszel eleget kíván tenni kötelezettségének.

Nagy Lajos, a munkát szakirányító erdész lapunknak elmondta, az elmúlt hetek viharos időjárása idején azért imádkozott, nehogy kidőljön egy fa, és tragédiát okozzon: annyira rossz állapotban voltak.

– Már tizenöt éve ki kellett volna vágni őket – mondta. Mesélte, ott volt már a telepítésükkor is, védősávnak ültették a Holcim mellé, hogy védjék a környéket a szennyező anyagoktól, ma már elöregedtek, nem töltik be ezt a funkciót.

– Óhatatlan, hogy az apró csemeték sérüljenek a favágásnál, nem injekcióstűvel dolgozunk – jegyezte meg. Hozzáfűzte, a sérült fákat visszatörik, magukhoz fognak térni.

- ÉM-HM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában