Helyi közélet

2010.08.13. 18:58

A kisvasút utasainak biztonságáért aggódik olvasónk

<p>Miskolc - Rossz állapotban találtuk a kisvasút vágányát – bár egyelőre arra vonat se jár.</p>

Azzal kereste meg szerkesztőségünket az egyik olvasónk, hogy aggódik a Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) utasai miatt, mert a kisvasút vágányai olyan rossz állapotban vannak, hogy bármikor katasztrófa történhet. Agyagos Jenő felajánlotta, személyesen is megmutatja nekünk azokat a pályaszakaszokat, amelyek szerinte veszélyesek. A vasipari végzettséggel rendelkező férfi fájlalja, hogy több hivatalnál is bejelentést tett már, de eddig sehol sem vették komolyan. Véleménye szerint tessék-lássék módon eljártak az ügyekben, majd bejelentéseit alaptalannak nyilvánították.

Munkatársainknak a kisvasút Baráthegyalja utcai szakaszán mutatta meg azokat a talpfákat, amelyek szerinte cserére szorulnak, mert már annyira el vannak korhadva, hogy a legkisebb érintésre elporladnak. Agyagos Jenőnek igaza volt; laikus szemmel nézve is megállapítható volt, hogy a pályaszakasz megérett már a felújításra.

Csak felújítás után

Ezzel Mátrai Imre, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút üzemigazgatóság üzemigazgatója is egyetértett, de mint elmondta, ezt a pályaszakaszt jelenleg nem használják, azon vonat nem közlekedik.

Az elmúlt hónapokban sok kárt okozott a LÁEV-nek is az időjárás. Mint emlékszünk, a papírgyár környékén például teljesen elmosta a zápor a pálya melletti rézsűt és a vágány bazaltágyát – a betontalpfák és a sínek a levegőben lógtak. Éppen ezért csak a fölötte lévő szakaszon járhat a kisvonat – ami szombattól újra menetrendszerűen közlekedik Garadnáig.

Mátrai Imre elmondta még: az Agyagos Jenő által mutatott pályaszakasz felújításával egyelőre nem tudtak foglalkozni, de hamarosan talpfáról talpfára átvizsgálják a vágányt és rendbe teszik, majd a pályafelügyelet bejárása után erre is megindulhat a forgalom. A tervek szerint szeptember végére a papírgyár közelében leomlott rézsű miatt meggyengült szakaszt is kijavítják, így ekkortól újra teljes hosszában közlekedhet menetrendszerűen a kisvonat.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában