Helyi közélet

2010.07.23. 18:35

Van még egy második esély

<p>Miskolc, Budapest - Ha valakit most nem vettek fel, de tanulni akar, számos lehetősége vár rá.</p>

Az idén is, csakúgy mint tavaly, a jelentkezők háromnegyede került be valamely felsőoktatási intézménybe. Ez egyben azt is jelenti, hogy 43 ezren viszont nem nyertek felvételt egyik felsőoktatási intézménybe sem. A Miskolci Egyetem arányai eltérnek az országos statisztikáktól, mivel ide több mint nyolcezren jelentkeztek, de felvételnek csak valamivel több mint háromezer hallgató örülhetett. Akik most nem jutottak be, ne keseredjenek el, mert van még egy lehetőségük, a pótfelvételi. Igaz, ez a második lehetőség már csak költségtérítéses képzéseket kínál, de érdemes áttekinteni az intézmények ajánlatát, hiszen számos népszerű képzésre lehet még bejutni. A Miskolci Egyetem minden kara hirdet pótfelvételit. Lehet jelentkezni nappali képzésekre, részidős képzésekre, alap- és mesterképzésekre, valamint felsőfokú szakképzésekre. A tandíjak félévenként 105 ezer és 400 ezer forint között mozognak. Jelentkezési határidő augusztus 10-e.

Csak egy szakra

Érdemes tudni, hogy a pótfelvételi eljárás során csak egy felsőoktatási intézménybe, és csak egy szakra lehet jelentkezni. Az egyetemek és főiskolák csak azoknak a jelentkezését fogadhatják el, akik 2010 tavaszán nem jelentkeztek felsőoktatásba, vagy nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. Jelentkezni elektronikusan a www.felvi.hu honlapon keresztül, illetve kitöltött jelentkezési lappal lehet. A jelentkezési lap elérhető az Educatio Kft. ügyfélszolgálatán és a felsőoktatási intézményekben. A pótfelvételi lehetőségekről az egyetemek, főiskolák honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. A Miskolci Egyetem kínálata elérhető a www.uni-miskolc.hu címen.

Magasabb fizetés

És hogy miért érdemes tanulni? Számos statisztika szerint jóval magasabb fizetéssel rendelkeznek a diplomás fiatalok, mint azok, akiknek nincs hasonló bizonyítványuk. Előnyt jelent továbbá, hogy a diplomával rendelkezők sokkal mobilisabbak, tehát több lehetőség közül választhatnak, mint azok, akik csak az érettségiig jutottak. Akik mégsem az egyetemi pótfelvételit választják, körülnézhetnek a középiskolák szakképzési kínálata között, hisz egy-két év alatt itt is piacképes szakmákhoz juthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában