Helyi közélet

2010.07.06. 11:24

Segélykiáltás: Hogy ne a víz legyen az úr

<p>Hidasnémeti - Hidasnémeti szeretett Hernád folyója és Szartos patakja az elmúlt években folyamatosan próbára teszi az itt élő embereket. Különösen két családot!</p>

Családok élete zajlik állandó bizonytalanságban, rettegésben. Olyan családoké, akik korábban bizonyságot adtak arról, miképp kell az élet megpróbáltatásait méltósággal fogadni, s miképp kell a természet akarata előtt alázattal fejet hajtani.

Hidasnémeti a maga 1168 lakosával kicsiny település. Itt az önkormányzat folyamatosan forráshiánnyal küzdve próbálja biztosítani a lakosságnak az élhető körülményeket, a falu megtartó erejét. A nehéz hétköznapokat azonban az árvízi és belvízi védekezés lassan már nem csak nehezíti, hanem ellehetetleníti. Temesvári Lajos (Gönci út 10.) és Zsiga Elemér (Kassai út 2.) lakásának védelme minden forrást felemészt.

Tudjuk, ideiglenesen is nehéz egy otthont elhagyni, de e lakások és családok esetében csak az új otthonteremtés jelenthet végleges megoldást.

Nem lehet belenyugodni

A tudósok azt mondják, hogy most már ilyen esős, árvizes időkre kell berendezkedni. Ebbe bele kell nyugodni. De nem lehet úgy, hogy ez évi többszöri kiköltözést, helyreállítást, visszaköltözést hoz magával. Ezeket a házakat az eredményes védekezésnek és gátaknak köszönhetően eddig nem mosta alá hömpölygő víz, s így nem rogynak össze, de a szivárgásnak köszönhetően színel bennük a víz a tetőző folyóval.

Állami, önkormányzati források, a biztosítók által kifizetett összegek oly mértékűek, hogy új házakat lehet felépíteni belőlük. Ezt most egyetlen forrás sem teszi lehetővé, hiszen csak a védekezést támogathatják, pedig ez esetben a PREVENCIÓ lenne a megoldás. Amikor e házak a régmúltban felépültek, e telkek nem voltak árterületen. Azóta nagyot változott a világ, újabb és újabb rekordokat dönt a Hernád vízszintje.

Kérjük, segítsenek, hogy ne hiábavaló védekezésre költsük a pénzt, hanem teremtsünk ezen családoknak új otthont, s a jövőben e védekezésre fordítandó költségen építsük meg a hiányzó gátszakaszokat, erősítsük meg a meglévő gátakat, mivel ennek hiányában további 30 ház kerül közvetlen veszélybe.

Segítséget várnak

Segítséget nemcsak a hivatalos szervektől várunk, s fogadunk el hálás szívvel, hanem minden jó lelkű adományozótól is, mind pénzben, mind pedig az építéshez szükséges természeti segítségben.

A pénzbeli adományokat a Hidasnémeti Alapítványnak a Gönci „Jógazda” Szövetkezeti Takarékpénztárnál vezetett 54700020-15200433 számú számlájára „Árvíz” megjelöléssel lehet befizetni, átutalni.

 

Köszönettel: Becse Csaba

Hidasnémeti polgármestere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában