Helyi közélet

2010.07.11. 11:43

Hogyan ússzunk, hogy megússzuk?

<p>Miskolc - Idén eddig nem szedett halálos áldozatot egyetlen folyónk sem.</p>

Vízközelbe csábít a kánikulai hétvége, így sokan töltik az idejüket strandon, folyó- vagy tóparton, de érdemes ilyenkor is észnél lenni! Tavaly 15, tavalyelőtt 11, azt megelőzően 14 halálos áldozatot szedett a víz megyénkben – amiből a nyári időszakokra átlagosan négy-öt tragédia esett. Az idei évben egyelőre senki sem fulladt vízbe, és hogy ezután történjék ilyesmi, érdemes megfogadni azokat a tanácsokat, amelyet Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa adott.

„A legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen való fürdőzés, itt ugyanis jelen vannak azok a feltételek, amelyek szükség esetén lehetővé teszik a gyors mentést is”, mondta. „Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek, de ne menjünk a vízbe közvetlenül étkezés után, teli gyomorral se, és azok is kerüljék a fürdőzést, akik alkoholt vagy más bódító hatású anyagot – például egyes gyógyszereket – fogyasztottak”, tette hozzá Dobi Tamás, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy – bár romantikus lehet – az éjszakai fürdőzést is érdemes kerülni. Néha a jó úszók is bajba kerülhetnek a megváltozott körülmények miatt; például, ha hínár tekeredik rájuk, sokan pánikba esnek. Nekik azt tanácsolta a sajtószóvivő, hogy őrizzék meg nyugalmukat, és a lehető legkisebb mozdulatokkal igyekezzenek olyan helyre úszni, ahol már a vízi növények nem akadályozzák a mozgásukat. Ha az örvény lehúzza az úszót, ne kapálózzon, a lélegzetét visszatartva várja meg, míg a víz szívóereje érezhetően csökken, és akkor ússzon a felszínre.

Sok baleset azért következik be, mert a fürdőzők rosszul mérik fel a helyzetet, és túl sokáig maradnak a hideg vízben, amitől begörcsölnek az izmaik; ha fázni kezdenek azonnal a partra kell menni és megtörölközni – tanácsolta Dobi Tamás. Veszélyforrás lehet az is, ha valaki ismeretlen helyen ugrik vízbe, ugyanis a vízfelszín alatt kövek, cölöpök, karók lehetnek, amelyek nem látszanak a partról, de csigolya- és gerincsérülést, rosszabb esetben akár halált is okozhatnak. Sok balesetet okozott már, hogy a fürdőzők napozás után, felhevült testtel ugrottak a vízbe. Ez életveszélyes, mielőtt bemennénk a vízbe, hűtsük le magunkat zuhannyal – hangzott a tanács. Érdemes a viharjelzéseket is figyelemmel kísérni, és elkerülni az ismeretlen partszakaszokat, ugyanis ezeken a helyeken a mederviszonyok kellemetlen meglepetéseket tartogathatnak még az egyébként remek úszók számára is – mondta még a sajtószóvivő.

A gumimatrac és más úszó játékok is problémák forrásai lehetnek: aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon ilyesmit, de ha mégis, azon lehetőleg ne aludjon el, és azok használatával másokat se veszélyeztessen. Felhevült testtel ezekről se érdemes a vízbe ugrani, és a szélben elsodródott matrac után úszni is életveszélyes – mondta még Dobi Tamás, és hozzátette: „Azt is érdemes tudni, hogy, aki tiltott helyen fürdik szabálysértést követ el és húszezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható!”

Ahol kifejezetten tilos fürdeni

Hajóútban, hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében, vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében, kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt zárt vízisí és jetski, valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomások területén, egészségre ártalmas vizekben, a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben, vízi jármű kísérete nélkül a Balaton Somogy megyéhez tartozó területén, a parttól 1000 méternél, Veszprém és Zala megyéhez tartozó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra, valamint a Tisza-tó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig, és ahol azt tiltó tábla jelzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában