Helyi közélet

2010.07.03. 15:33

A Darvas Közösségi Ház és Múzeum átadása Ongán

<p>Onga - Júniusban, az árvízi védekezés közepette került átadásra a Darvas Közösségi Ház és Múzeum épülete Ongán.</p>

Az esős időjárás ellenére szépszámú közönség vett részt az ünnepi eseményen, melyet jelenlétével a Norvég Nagykövetség – mint a megvalósítás egyik fő támogatója – három munkatársa és a Kárpátok Alapítvány igazgatónője is megtisztelt. A történelmi egyházak képviselői megáldották, illetve Isten áldását kérték az új közösségi épületre. Takács László, az Ongai Kulturális Egyesület elnöke ünnepi beszédében a civil és önkormányzati összefogást hangsúlyozta, melynek révén, és jelentős pályázati támogatással (leginkább a Norvég Civil Támogatási Alap által), adományokkal, önkéntes munkával négy év alatt vált látogathatóvá a helytörténeti gyűjteménynek helyet adó intézmény.

Az ún. „tisztaszobában” Onga történetei kiállítás, a „pitvarban” a nagyközség földesurainak éltével kapcsolatos emlékszoba, a „kisszobában” a népi gazdálkodással, szövés-fonással kapcsolatos kiállítás, míg a kamrában egy pálinkáspohár-történeti gyűjtemény kapott elhelyezést. Az udvaron mezőgazdasági munkaeszközökből nyílt szabadtéri kiállítás. Az új ongai intézményt az Ongai Kulturális Egyesület üzemelteti.
A múzeum udvarán az egyesület felavatta az Onga néveredete emlékművet, melynek alapköve Erdélyből, a Jód-patak völgyéből származik. A követ Dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke ajándékozta korábban az egyesületnek. Az emlékmű márványoszlopába Onga különböző időkben használt névalakjai kerültek évszámmal együtt bevésésre. Az Ekker Róbert szobrászművész által készített emlékmű az ünnepségre Erdélyből érkező Bartha József holtmarosi református tiszteletes gondolataival került leleplezésre.
- T. L. -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában