Helyi közélet

2010.06.25. 15:28

Diósgyőri kohászok megélhetés nélkül

<p>Miskolc - Nyolcvan dolgozójának nem fizetett bért a Diósgyőri Öntöde Kft.</p>

Eddig harminckét jogerős fizetési meghagyást bocsátott ki a B.-A.-Z. Megyei Munkaügyi Bíróság a Diósgyőri Öntöde Kft. egykori dolgozóinak kérésére, akik így próbálnak hozzájutni elmaradt munkabérükhöz.

Az Észak-Magyarország szerkesztőségét egyikük, egy kétségbeesett kohász kereste fel a napokban és elmondta, ő és körülbelül nyolcvan kollégája tavaly december óta nem kapott egy fillér fizetést sem a cégtől, és már a novemberi járandóságukat is több részletben vehették fel. Olvasónk és egykor munkatársai a Diósgyőri Öntöde Kft.-től összesen 300 ezer és félmillió forint közötti elmaradt munkabért és kamatait követelik fejenként, amit a végrehajtónak kell beszednie.

Hogyan juthatnak hozzá?

Dr. Tománé dr. Szabó Rita, a megyei munkaügyi bíróság elnöke megerősítette: az eddig elmaradt munkabérek miatt 32 fizetési meghagyás kibocsátását kérték a Diósgyőri Öntöde Kft. dolgozói, és három munkaügyi pert kezdeményeztek a cég ellen. Kerestük a társaság vezetőit, akiktől szerettük volna megtudni: igaz-e, hogy a dolgozók több mint fél éve nem kaptak fizetést, és mi ennek az oka? Természetesen a cég további sorsa is érdekelt bennünket, hogy várható-e a Diósgyőri Öntöde Kft. felszámolása, illetve végelszámolással való megszűnése, illetve hogy a cég alkalmazottai miként és mikor juthatnak hozzá követelésükhöz? Kérdéseinkre Mezei Sándor ügyvezető igazgató érdemi válaszokat hétfőre ígért.

Ha a cég felszámolása elkezdődne – egyelőre erre utaló adatokat nem találtunk –, a végrehajtó a felszámolóbiztossal tudna egyeztetni a dolgozói követeléseket illetően, aki a bérgarancia alapból lehívhatná a szükséges összeget.

ÉM-SZP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában