Helyi közélet

2010.06.29. 11:47

Az összefogás szép példája

<p>Sajóvelezd - Az árvízkárokat szenvedett sajóvelezdi és sajógalgóci családok gyerekei Lakiteleken nyaralhattak.</p>

Sajóvelezd Ötven borsodi általános iskolás díjmentes nyaraltatását ajánlotta fel az árvízkárokat szenvedett családok megsegítése érdekében a Csapatok Érdekvédelmi Szövetsége (CsÉSz). A választás a sajóvelezdi és a sajógalgóci diákokra esett, így ők június 17-24. között a Lakitelek Tőserdő üdülőben pihenhettek, szórakozhattak.

Új élmények

Sajóvelezdről indult az ötven tanuló, ahol a buszra szállásuk előtt Tián József ezredes, a CsÉSz elnöke adott tájékoztatást a programokról. Elmondta, hogy kirándulást szerveznek az Ópusztaszeri Nemzeti Parkba, a Szolnoki Repülőmúzeumba, a Tiszaalpári Madárrezervátumba. A tőserdői táborban foci, ping-pong és más játékok biztosítják a kellemes időtöltést. A négyhektáros parkban is sok a látnivaló, és az üdülő szomszédságában strand is van. Az ezredes azt is megemlítette, hogy az árvízi védekezésben és az utána jelentkező gondok megoldásában az egész ország összefogott. Aki csak tehette, mindenki jött segíteni.

Pál Katalinnak, Sajóvelezd polgármesterének mindössze három nap állt a rendelkezésére, hogy megszervezze a lakiteleki nyaralást, de a feladatok nem fogtak ki rajta. Megnyugtatta a búcsúzkodó szülőket, hogy Bálint László üdülővezető és az öt kísérő lelkiismeretesen gondoskodik majd a gyerekek biztonságáról. Az ötven gyerek közül 37 sajóvelezdi volt, a többi sajógalgóci. Indulás előtt a 6/a-s Kovács Vivien és az 5/c-s Kovács Kíra Bianka véleménye megegyezett abban, hogy új élményekre vágynak. Arra, hogy jó legyen a társaság és ne unatkozzanak. Helyeslőleg bólogatott a 7/a-s Radics Bianka és az 5/c-s Oláh Katalin Vivien. Balogh Sándor buszvezető, a 2527.sz. összekötő út rézsűcsúszása miatt csak kerülővel indulhatott el s így juthattak csak ki a 26. számú főútra, majd Füzesabonyon át Lakitelekre, ahová négy óra múlva érkeztek meg.

Bátor emberek kellettek...

A vidám gyerekcsapat elutazása után Pál Katalin polgármester az árvízkárok nyomait is megmutatta. Két kritikus időszak is volt: május 16-20. és június 1- 6-a között. A legmagasabb vízállás elérte a 4 méter 20 centit. Ötven ház közvetlen veszélybe került, további százat is menteni kellett–emlékszik vissza a nehéz időkre Pál Katalin. Velezd minden irányban megközelíthetetlenné vált. Ilyen együttes hatás még nem volt, nemcsak a Sajó lépett ki a medréből, hanem a Mercse-patak is, mely majdnem a vasúti töltést nyaldosta, és a belvíz is sok gondot okozott. Még a terepjárók sem mertek bejönni a falunkba. Bátor emberek kellettek. Magunkra maradtunk, orvosi ellátás napokig nem volt, Sajóvelezd élelmiszer ellátását Királd felől nagyon nehezen, de megoldottuk. A falubeliek egy emberként vették ki részüket az ár megfékezéséből. Összességében kétszázan védekeztek, köztük nyugdíjasok, fiatalok és gyerekek is. Szerencsére időben beszereztük a homokzsákokat, amelyből 12 ezer darab fogyott el. A homokszállítmányok csak hatalmas kerülővel érkezhettek meg a leszakadt és megrongálódott utak,valamint a magas vízállás miatt, ami jelentősen megnövelte védekezési költségeinket.

A Széchenyi utca 10. alatt Váradi Józsefné és felnőtt fia az átélt események hatására még most is búskomor, hiszen egész életük keze munkája veszett oda. Bent állt a lakásukban a víz, a berendezési tárgyakat, bútorokat még ottjártunkkor is a csűrben szárították. Szabó Istvánné, Ilonka néni hiába várta a kárfelmérőket, eddig még nem jöttek. A település környezete is (kertek, szántóföldek, sportpálya) víz alatt állt. A gazdák elkeseredettek, ebben az évben ők már nem tudnak mit betakarítani. A gát ugyan nem szakadt át, de belegondolni sem merek mi történhetett volna. Mindenesetre fel kell készülnünk a leglehetetlenebb helyzetekre is, és meg kell tennünk az óvintézkedéseket. A falut átszelő patak medre annyira feltöltődött, hogy ha ezt most folyamatosan nem tisztítjuk, sokkal nagyobb lehet a baj újabb esőzés esetén, mert akkor a patak mellett lévő házak és a település főutcája kerülhet veszélyhelyzetbe. A község lakóinak összefogása dicséretes, akárcsak a Diamit Zrt. hozzáállása, amely cementet és fűmagot adott nekünk–mondja Pál Katalin. Újbuda önkormányzatától 200 ezer forint értékű mosóport, fertőtlenítőszert a BorsodCem Zrt.-től ipari hypot kaptunk. A pénzbeli adományt köszönjük a GÁLL-PED INTERN  BT. és a Túrkevei Református Egyházközség tagjainak.

ÉM - BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában