Helyi közélet

2010.04.14. 16:41

Árvízre készülnek a Sajó és a Hernád mentén

<p>A csapadékos időjárás miatt harmadfokú, és ez eddig mért legmagasabb szintet is megközelítő árhullám alakulhat ki a Sajón és a Hernádon a hétvégén. Ha ez megtörténik, a Sajó völgyében akár húsz település is veszélybe kerülhet.</p>

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetõje a Független Hírügynökséggel azt közölte: a térségben szerda estétõl péntek reggelig jelentõs mennyiségû csapadék hullik. Amennyiben az elõrejelzés beigazolódik, a Sajó és a Bódva vízrendszerében gyors és nagymértékû vízszintemelkedésekre kell számítani. A Sajón akár a harmadfokú készültségi szintet jelentõsen meghaladó vízszintek alakulhatnak ki, Sajópüspöki és Sajószentpéter között az eddig mért legnagyobb vízállást is megközelítheti a folyó szintje. A Sajó esetében a határszelvényben már az éjszaka, illetve a hajnali órákban az elsõ fokú készültségi szintet elérõ vízállások várhatóak. A Bódván szintén jelentõs - Hídvégardónál - akár az eddigi legnagyobb vízállást elérõ, vagy meghaladó árhullám is képzõdhet - közölte az osztályvezetõ.

Hozzátette: a Sajó völgyében egy esetleges legmagasabb érték közeli vízállás esetén húsz település veszélyeztetett. Tartani lehet attól is, hogy az árvíz elönti a Sajópüspöki - Bánréve, Sajóvelezd - Putnok, Sajóvelezd - Vadna, Sajógalgóc - Dubicsány, Sajókaza - Sajóivánka, Sajóecseg - Boldva, Szirmabesenyõ - Sajóvámos, Felsõzsolca - Kesznyéten közötti közutak egyes szakaszait.

Csont Csaba tájékoztatása szerint nagy mennyiségû csapadék várható a Bodrog vízgyûjtõjén is, de itt a szlovákiai víztározók még jelentõsebb víztömeget tudnak fogadni, így egyelõre készültségi szint alatt maradnak a vízállások. Ugyancsak mérsékelt árhullám levonulása várható a Tiszán is, a Bodroghoz hasonlóan készültségi szint alatti vízállásokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában