Helyi közélet

2010.04.16. 14:44

Egy esetre ráismertünk az OEP-anyagban

<p>Miskolc, Budapest - 112 millió forintot vonnak vissza az egy TAJ-számra, egy napon végzett, illetve elszámolt tüdőszűrések és mellkasfelvételek miatt a Misek Kft.-től. Bár a konkrét szolgáltatóról szóló információt az OEP nem erősítette meg, mi ráismertünk...</p>

112 millió forintot vonnak el az egy TAJ-számra, egy napon végzett, illetve elszámolt tüdőszűrések és mellkasfelvételek miatt a Misek Kft.-től.

Nyilvánosságra hozta átfogó (egyes esetekben 5 évre visszanyúló) orvosszakmai és gyógyszerészeti ellenőrzésének eredményét az OEP. Ennek alapján 1,6 milliárd forint indokolatlannak minősített tb-támogatás vonnak vissza a különféle egészségügyi szolgáltatóktól. Szerettük volna tudni, megyénket ez mennyiben érinti, itt milyen kirívó esetekkel találkoztak. Sajnos erre vonatkozó kérésünket az OEP azzal hárította, hogy nem rendelkezek külön gyűjtéssel, ugyanis az ellenőrzések vagy régiós szinten vagy országosan történnek.

Az „úttörők” egyedi esete

Az említett esetek között azonban felfedeztünk egyet, amelyről nem volt nehéz eldöntenünk, hogy épp a miskolci városi kórházról (jelenleg Misek Kft.) van szó, hiszen a problémáról már írtunk korábban lapunkban. Az OEP ennek ellenére továbbra is csak általánosságban beszélt az esetről, arra hivatkozva, hogy az ellenőrzések alapja Ptk. szerinti szerződéses jogviszony, nem pedig hatósági, ezért konkrét szolgáltatókról beleegyezésük nélkül információval nem szolgálhatnak.

A Misek Kft. ügyvezető igazgatójától, dr. Kovács Zoltántól azonban tudjuk, hogy itt volt először Magyarországon olyan korszerű berendezés, amely egyszerre alkalmas a tüdőszűrésre és tüdőonkológiai diagnosztikára, s az akkor szabályozás nem tiltotta, hogy mindkét költséget elszámolják, azóta viszont – épp az ő esetük kapcsán – pontosították a rendelkezést. Ha ez igaz, akkor egyértelműen indokolt-e a visszavonás? – tudakoltuk az OEP-hez írott levelünkben.

Kölcsönösen vitatják

– Nem elfogadható a szolgáltató érvelése. Nincs olyan finanszírozási szabály, amely jelen esetben félreértelmezhető lett volna, hanem önkényes teljesítményjelentés történt, amelynek a lényege, hogy egy beavatkozást két kódon, vagyis duplán jelentettek, minden megjelent biztosítottnál. Az szolgáltató túlkódolása miatti 112 millió forint többletfinanszírozás visszavonása jogszerű és indokolt – kaptuk a választ.

A Misek Kft. ügyvezető igazgatóját ismét megkerestük: követi-e felelősségre vonás a 2007 novemberétől 2009 januárjáig keletkezett időszakban a dupla elszámolás miatti visszafizetést. Ő azonban kijelentette: továbbra sem ismerik el az OEP igazát, valószínűleg perelni fogják emiatt az OEP-et.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában