Helyi közélet

2010.04.28. 10:12

Borsodi strandkörkép, szezon előtt

<p>Miskolc - Tudatunkban az él: május elseje a strandszezon kezdete. Ráadásul jó időt jósolnak a hétvégére. Kezdjük a májust strandolással?</p>

Tegyük fel: egy igazi jó első strandélményért képesek vagyunk akár utazni is. Újságírófejjel pedig még azt is feltételezzük, hogy létezik megyénken kívül is olyan elvetemedett, aki elhatározza: Borsod-Abaúj-Zemplénben szeretne május elsején egy jót strandolni. Nézzük hát, mi a teljes kínálat.

Kezdjük a Magyar Fürdőszövetség honlapján! A strandszekció teljes kínálatában egy megyénkbeli sem szerepel. A gyógyfürdőszekcióban megleljük a bogácsi, a mezőkövesdi, a miskolctapolcai és a tiszaújvárosi létesítményt. Sorra fel is hívjuk az üzemeltetőket.

Kicsit később

Bogácson, mint megtudjuk, a helyi hagyomány szerint a strandszezon csak május 16-tól kezdődik, ekkor bővül az egész évben elérhető szolgáltatás további 4 medencével. Az árakat viszont (egyelőre) akkor sem emelik. A felújítások az idei strandszezont nem befolyásolják.

Mezőkövesden, mint kiderül, a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben május 1-jétől csak az ikermedence üzemel (szokás szerint a hullám- és a körmedence csak július 1-jétől áll a fürdőzők rendelkezésére). A hullámfürdőre, az élményelemekkel felszerelt körmedencére és a gyermekmedencére csak júniustól lehet számítani. Május 17-től a fedett medence is csak részlegesen üzemel, akkor veszi kezdetét a felújítás. S bár saját honlapjuk szerint terveznek áremelést június 1-jétől, ez még nem biztos, hogy meg is valósul, különös tekintettel a szolgáltatás korlátozására.

Tiszaújvárosban sem terveznek díjemelést, viszont a strandkezdet május 15, vagyis akkortól számíthat a közönség a nyári, azaz kültéri többletszolgáltatásra: a hullámfürdőzésre, gyermekmedencére és úszómedencére.

Egyetlen kivétel

A miskolctapolcai (jó ideje egyetlen) fürdőlétesítményt üzemeletető kft. ügyvezetője, Fridély Lászótól végre jó hírt kapunk: május 1-jétől a folyton üzemelők mellett mind a 6 kültéri medencéjük, továbbá a mintegy 2 ezer négyzetméteres zöldfelület (a volt Anna szálló területe) sportpályával, gyermekfoglalkoztatóval várja a strandolókat. Igaz, a belépők árán is emeltek 80-100 forintot a működési költségek emelkedését ellensúlyozandó. Továbbra is él viszont a Miskolc Kártyával rendelkezők számára a 25 százalékos kedvezmény.

És a többi miskolci?

Ha már Fridély Lászlóval beszéltünk, mint üzemeltetőtől a Selyemréti strandfürdőre is rákérdeztünk. Mint elmondta: ott voltaképp a sátorbontástól, azaz április 1-jétől elvileg már strandszezon van – már ami a paraván innenső oldalát illeti, hiszen azon túl folyik az építkezés. Az 50 méteres medencében való fürdőzésnek azonban változatlan az ára, Miskolc Kártyával itt is 25 százalék kedvezmény jár. Meghosszabbított nyitvatartás azonban csak június közepétől várható.

Akinek régi emlékeiben él még a régi miskolctapolcai strand, s ennek alapján tűzné ki célul annak meglátogatását, nagyot csalódik (na nem a helyiek, akik jól tudják, hogy évek óta csak a romjait találhatták ott). Most ugyan újra van mozgás,de mint nemrég megírtuk: a gyermekmedence helyén átmenetileg szabadidőparkot alakítanak ki. Ugyan ennél nagyobb szabású elképzelései is vannak a Miskolctapolcai Fejlesztési Kft.-nek, amelyben a strand területe nem strandként, hanem városrészi és turisztikai központként szerepel. Ennek bevételéből létesülne a kőbánya területén egy strand és élményfürdő – ennek alapján azonban aligha lubickolhatunk ott egyhamar.

Május 1-jén biztos nem fürdőzünk a Diósgyőri strandfürdőben sem, hiszen annak vize oly hideg, hogy június 1-je előtt legfeljebb csak pár nappal (jó idő esetén előző hétvégén) nyit ki.

ÉM/SZK

 Hová mehetnénk még?

 A strand és a megyénk nevének beütésével a keresőben a strand.lap portálján sem találunk több (sőt, inkább kevesebb) létesítményt Borsod-Abúj-Zemplénben. Nem kétperces keresgélés és telefonálgatás után a következő strandokra leltünk:

Mezőcsáti Termálfürdő és Strand: május 18-ra tervezik a nyitást, addig csak a fedett termál rész üzemel, hétvégente.

Városi Strandfürdő és Szabadidőközpont (Kazincbarcika): Pünkösdre tervezik a nyitást, az árakról még nem tudtak mit mondani.

Végardói Strandfürdő (Sárospatak): a nyitást május 15-re tervezik (nem haladtak úgy a munkálatokkal, mint azt szeretté, az árakról sem tudtak biztosat mondani.


<p dir="ltr"> </p>

<hr />]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában