Helyi közélet

2010.03.15. 09:05

Átadták a megújult boldvai iskolát

<p>Boldva - Boldva önkormányzata 2008. elején pályázatot nyújtott be az ÉMOP keretében, azért, hogy évtizedes problémát orvosoljon az alapfokú oktatás magasabb színvonalra emelése érdekében.</p>

A 175 millió forintos uniós támogatás elnyerése óriási előrelépést jelentett nemcsak az oktató-nevelő munka feltételrendszerének javításában, hanem XXI. század elvárható követelményeinek biztosításában, a minőségi oktatás tekintetében is. Versenyben élnek a diákok és pedagógusok egyaránt. A környező oktatási intézmények között is előkelő helyen szereplő Szathmáry Király Ádám Körzeti Általános Iskola professzionális szakmai tevékenysége olyan munícióval indítja útnak a diákokat, akik a továbbtanulásuk során mindvégig versenyképesek a legnevesebb városi iskolák tanulóival szemben is. Köszönhető ez a folyamatban lévő TÁMOP-3.1.4. és a korábban már megvalósított két HEFOP pályázatnak is, melyeknek legfőbb haszonélvezői alapvetően a gyermekek, hiszen 8 évig mindennapjaikat szinte az iskola falai között élik.

10 milliós önrész

A felújítás-bővítés kivitelezését a berentei KV Kft. végezte el, melynek teljes összege közel 195 millió volt. Ehhez a boldvai önkormányzatnak eredetileg 20 millió forinttal kellett volna hozzájárulni, újabb pályázati lehetőséget kihasználva azonban mindössze 10 millió forint önrésszel valósulhatott meg a beruházás.

A projekt keretében az iskola 220 négyzetméteres új épületrésszel (aula) bővült és 1700 négyzetméteres felújítás valósult meg. Kicserélésre kerültek a nyílászárók: minden ajtó, az ablakok egy része; a folyosók, közösségi helyiségek teljes padlóburkolata. Az előírások szerint kiépítették az egész épületben a vagyonvédelmi, a tűzvédelmi és oltórendszert is. Tizenhárom parkolóhely kialakítása is megtörtént.A vizesblokkok épületgépészeti és szakipari felújítását is elvégezték, korszerűsödött a fűtésrendszer. Teljes felújításon esett át az elektromos és érintésvédelmi hálózat is.

Az épület teljes belső festése és mázolása, valamint a teljes homlokzat felújítása is része volt a pályázatnak. Nem csak az épület, hanem az udvar is új arculatot kapott, hiszen az udvar burkolását és a csapadékvíz elvezetését is megvalósították.

A beruházás keretében az épület komplex akadálymentesítésére is sor került, egyenlő esélyt teremtve ezzel a fogyatékkal élők számára is. Rámpákat, kapaszkodókat, infokommunikációs rendszert kapott az intézmény, valamint egy lift is beszerelésre került. Mindezt közel egy fél év alatt végezte el a Kovács Ferenc által vezetett KV Kft., melynek munkája elismerést váltott ki a község vezetéséből és az iskolahasználókból.

A szombati avatóünnepségen részt vett Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnökjelöltje, Gúr Nándor és dr. Varga László országgyűlési képviselők és Szaniszló János, az Edelényi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke. Az esemény házigazdája Csabai Gyula, Boldva polgármestere és Csont Béláné, az iskola igazgatója volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában