Helyi közélet

2010.03.19. 14:57

Szupertitkos képek az űrből Miskolcra

<p>Miskolc - A kísérletről készült fotók és videó csak a napokban érkezett meg az Admatis Kft-hez. Ez a cég végeztette ugyanis a kísérletet, és egyben ők az egyetlen olan magyar cég, amely ilyen lehetőséghez jutott: a kísérlethez félmillió eurót nyert el a Bárczy Pál professzor (Miskolci Egyetem) vezette kft.</p>

A mikrogravitációs körülmények között elvégzett habosítást filmre vették, hogy azután itthon, a FöldönMiskolcon – a felvételeket kiértékeljék, és az űrbeli folyamatok alapján a különleges tulajdonságokkal bíró fémhabok előállítását tovább optimalizálják – mondta pénteki sajtótájékoztatón Szőke János, a projekt menedzsere.

A Nemzetközi Űrállomás nevével ellátott képeket is megmutatta a sajtónak, de mivel ipari kísérletről van szó, ezért azok titkosak, nem publikálhatóak. A tegnapi sajtótájékoztatón képek sem készülhettek ezekről. Így csak leírni tudjuk, amit azokon láttunk: a csomagot, amiben szállították az űrben habosítandó anyagot, Jeffrey Williamst, aki végrehajtotta a ksíérletet, majd magát a folyamatot is megnézhettük, ahogy a vizsgálat történt.

A miskolci habgenerátort, amibe a hollandiai Európai Űrtechnikai Központban pár nappal korábban töltötték be az űrben habosítandó anyagot, a kazahsztáni Bajkonurból felszálló Progressz-36 teherűrhajó vitte, sok más szállítmánnyal együtt.


Miskolci világsiker az űrben

eszak | 2010.02.08 15:58

Miskolc – „Ezt a projektet Európának köszönhetjük” – mondta Bárczy Pál, a Miskolci Egyetem professzora, a sikeresen lezajlott miskolci űrkísérlet ( a FOCUS) gazdájának, az Admatis Kft-nek az ügyvezetője a hétfői sajtótájékoztatón.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában