Helyi közélet

2010.03.08. 08:22

Itt és most: milyen nőnek lenni?

<p>Miskolc - A Nemzetközi Nőnap okán arra kerestük a választ egy szociológustól, aki történetesen nő: milyen ma és itt nőnek. Veres Edit előrebocsátotta: „Nőnek lenni bárhol jó.”</p>

Nőnek lenni bárhol jó – vetette előre Veres Edit szociológus. – A kérdés az, mit jelent számunkra nőnek lenni és választásunkat meg tudjuk-e maradéktalanul élni. Szerepeink szerint lehetünk nők, anyák, feleségek, munkavállaló nők. Általában mindezek vagyunk egyszerre, és a nehézséget pont ez jelenti: maradéktalanul eleget tudunk tenni minden felsorolt szerepnek? Van választási lehetőségünk abban, hogy milyen szerepeket vállalunk magunkra? A feminizmus, az emancipáció a döntés és választás jogát adta a nők kezébe. Tudunk élni ezzel a joggal? A jog mellé kiépültek-e az eszközök és támogató környezet?

Szabadon és kényszerből

- A tradicionális szerepünk az ország bármelyik részén ugyanaz: családba lépünk, gyermekeket szülünk, megteremtjük a család hangulatát és a családtagok biztonságérzetét – pszichés védelmet adva gyermeknek és felnőttnek egyaránt, ellátva a társadalomnak fontos szocializációt. Van a nőknek egy csoportja, akik tudatosan nem vállalják ezt a tradicionális életformát. Őket összefoglalóan szingliknek hívjuk, egy részük tudatos életstílus-választó (nem akar kötöttséget magára vállalni a családdal), mások köztük ’kényszerszinglik’: átmenetileg nem érzik magukat anyagilag biztonságban, ezért nem lépnek családi kötelékbe. A szingliséget tudatosan választó csoport tipikusan a nyugati, fogyasztói társadalom terméke – gazdasági és munkaerőpiaci pozíció, lakóhely és iskolázottság függvénye a létforma választása - szögezte le Veres Edit.

Vidéken nehezebb

A munkavállaló nők másfajta problémáját is taglalta a szociológus:

- Esetenként még a kérdés sem az, tud-e a nő család mellett karriert építeni, hanem az, hogy tud egyáltalán dolgozni. A rendszerváltás idején 20 százalékkal volt magasabb a női foglalkoztatottság Magyarországon, mint az EU-tagállamokban, az ezredfordulóra közel 5 százalékkal már átlag alá esett a mutató értéke. Meghatározó a munkavállalás szempontjából a gyermekgondozási szolgáltatások léte és színvonala: ma vidéken, kistelepüléseken a bölcsődei ellátás szinte teljesen hiányzik. Hiányoznak a rugalmas foglalkoztatási formák: kevés a rész-és távmunka, ami áthidaló megoldást jelenthetne, de ha van is, anyagilag akkor sem biztos, hogy megengedhető a választása, hiszen a kétkeresős családmodell elterjedt, ahol a férfi és fizetésére is egyaránt szükség van. A férfiak és nők közötti különbségek leginkább a munkaerőpiacon mutathatók ki: a nők átlagosan 10-15 százalékkal kevesebbet keresnek, a férfiakhoz képest jellemzőbben dolgoznak rosszul fizető szektorokban és foglalkozásokban, kevésbé találhatóak meg vezető pozíciókban.

Egyes esetek...
Az Egyenlő Bánásmód Hatóság jogtanácsosa, Gregor Katalin úgy véli, azon konkrét esetek alapján, amelyekben hatóságuk jogsértő magatartást állapított meg, nem lehet mondani, hogy Borsod-Abaúj-Zemplénben hátrányosabb vagy kevésbé hátrányos volna a nők helyzete, mint más megyékben. Kérésünkre valamennyi eddigi helyi esetet felvázolta.

1. Egy tavalyi ügy: egy gyógyszertárat működtető gazdasági társaság nem engedte meg, hogy a babakocsit az édesanya betolja a patikába. A hatóság 200 ezer forint bírságot szabott ki, valamint kötelezte a gazdasági társaságot, hogy a továbbiakban ilyen jogsértést ne kövessen el. A gazdasági társaság a határozatot bíróságon támadta meg, az eljárás folyamatban van.

2. Az „edelényi ügy” széles körben vált ismertté: az Egyenlő Bánásmód Hatóság úgy ítélte meg, hogy a polgármester sértő kijelentése nemcsak a roma nőket, hanem általában a nőkre volt hátrányos és sértő. Határozatában eltiltotta a polgármestert az ilyen és hasonló kijelentések megtételétől, s pénzbírságot is kilátásba helyezett. Ez az ügy is a bíróság előtt folytatódik.

3. Két kistelepülés mint közös óvoda fenntartója ellen járt el a hatóság, amiatt, hogy egy édesanya autista gyermekét nem fogadták. Emiatt a sérült gyermeket egy miskolci óvodába kellett naponta utaztatnia. Bár a jogsértő állapot megszüntetéséről szólt a határozat, a család nem élt a lehetőséggel: közben belefáradt a helyzetbe.

4. Egy miskolci hölgyet a munkahelyén rendszeresen zaklattak (nem szexuálisan, de szerepet játszott benne női mivolta), továbbá jelentéktelen ügyben folytattak ellene szigorú fegyelmi eljárást. A zaklatás tényét megállapították, s felszólították a munkahelyi vezetőt, hogy a jövőben tartózkodniuk kell a hasonló magatartástól. A munkaviszony megszüntetésének jogosságát a Munkaügy Bíróság vizsgálja.

Megjegyzés: A hatóság valamennyi esetben elrendelte a jogsértést megállapító határozat különböző ideig történő nyilvános közzétételét a www.egyenlobanasmod.hu című honlapján. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában