Helyi közélet

2010.02.08. 18:11

ME: Egy pályázat a rektori posztra

<p>Miskolc - Egyvalaki pályázta meg a Miskolci Egyetem rektori posztját, Patkó Gyula, a jelenlegi rektor.</p>

Egyetlen pályázat érkezett a Miskolci Egyetem rektori munkakörének betöltésére, a pályázó Patkó Gyula, az intézmény jelenlegi rektora. Ezt az egyetem vezetése is csak hétfőn tudhatta meg, miután az intézmény szenátusa előtt a humánpolitikai igazgató kibontotta az Oktatási és Kulturális Minisztérium hivatalos levelét. Patkó Gyula rektor lapunknak elmondta: kollégái biztatták, hogy vállalja a következő ciklust is, hisz az egyetemen több milliárdos beruházások indultak el, s emiatt is kiemelt szerepe van a folyamatosságnak és kiszámíthatóságnak. Hozzátette: egyébként nem egyedi eset, hogy egyetlen pályázat érkezik a rektori poszt betöltésére. A jövőbeni tervekről az egyetemi vezető elmondta: jelenleg az intézmény egy átalakulási folyamat közepén van. Most indul egy 6,5 milliárdos beruházás, és részben már elindult több más pályázat, összesen 4 milliárd forintos értékben. Ebben a helyzetben rendkívül fontos a nyugodt, kiszámítható, stabil működés. Az egyetem vezetősége elkötelezett az iránt, hogy korszerű feltételeket biztosítson az intézmény hallgatói, oktatói, kutatói számára.
– Ezért fogunk harcolni – tette hozzá a rektor.

A rektori  pályázat benyújtási határideje január 30-a volt. A pályázók személyének megismerése után egy hónapot kell adni arra, hogy az egyetem társadalmi szervezetei, oktatói, kutatói, dolgozói és hallgatói megismerhessék a pályázatot. Ezt követi, a várhatóan március 11-ei szenátusi ülés, ahol az egyetem vezetői szavaznak, és javaslatot tesznek a rektor személyére. Ezt elküldik az oktatási és kulturális miniszternek, aki szintén javaslatot készít, melyet a miniszterelnöki és a köztársasági elnöki hivatalnak terjeszt elő. A pályázat elbírálásának határideje május 31-e, tehát ekkor dől el hivatalosan a rektor személye, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szenátus javaslatán nem szokott változtatni a miniszter, az államfő vagy a kormányfő. Az újonnan választott rektor július 1-jén veszi át az egyetem irányítását.

Kettőt is lehet

A pályázatot azért írták ki, mert Patkó Gyula, jelenlegi rektor négyéves ciklusa június 31-én lejár. Egy személy két ciklus időtartamára is elnyerheti a kinevezést. A pályázó nem lehet 65 évnél idősebb, de ha a rektori ciklusa közben tölti be a 65. életévét, a szenátus kétharmados többségének támogatásával maradhat rektor a ciklus végéig. A rektor kinevezését az egyetem további vezetői pályázatainak elbírálása követi.

A Miskolci Egyetem korábbi rektorai

1949 -1950 Prof. Dr. Szádeczky-Kardoss Elemér

1950 -1961 Prof. Dr.Sályi István

1961 -1972 Prof. Dr. Zambó János

1972 -1978 Prof. Dr.Simon Sándor

1978 -1986 Prof. Dr. Czibere Tibor

1986 -1994 Prof. Dr. Kovács Ferenc

1994 -1997 Prof.Dr. Farkas Ottó

1997 -2006 Prof. Dr. Besenyei Lajos

2006- Prof. Dr. Patkó Gyula

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában